Rama za špansku TV: Tenzije su deo procesa dijaloga Kosova i Srbije

Premijer Albanije Edi Rama smatra da su tenzije između Kosova i Srbije deo procesa dijaloga koji se vodi radi postizanja konačnog sporazuma i da se ne može očekivati da će se proces pomirenja nastaviti mirno i bez tenzija, prenela je RTK.

Rama je u intervjuu za špansku televiziju RTVE istakao da je srpsko priznavanje nezavisnosti Kosova poslednje poglavlje raspada Jugoslavije.

„Tenzije su deo ovog procesa. Ne možemo očekivati da će se mirovni proces odvijati glatko i bez tenzija. Ovde je dobra vest da tenzije nastaju, ali i nestaju jer obe strane, međutim, komuniciraju i pokušavaju pronaći potrebna rešenja za ljude. Nije više kao u prošlosti. Velika je razlika jer imamo regionalnu saradnju, sa brojnim sastancima, kružnim putovanjima i samitima svih vrsta“, rekao je Rama.

On je naglasio da je „Kosovo poslednji problem, koji je još uvek otvoren i nerešen raspadom Jugoslavije“.

„Bez sumnje je priznanje Kosova kao suverene i nezavisne države od Srbije poslednje poglavlje bolne istorije raspada Jugoslavije“, rekao je Rama.

Na pitanje o činjenici da Španija još ne priznaje nezavisnost Kosova, Rama je rekao da stav zvaničnog Madrida nema veze sa Albancima ili Kosovom, već sa istorijom same Španije i unutrašnjim problemima.

Advertisements

„Tačno je, ali vrlo dobro znamo da stav Španije nema nikakve veze sa bilo kojim problemom vezanim za Albance ili sa samim Kosovom, već ima veze sa istorijom i njenim unutrašnjim problemima. Slažem se, ali zapravo moramo biti vrlo jasni, jer ne postoji moguće poređenje između unutrašnjih problema Španije, u pogledu pokreta za nezavisnost i odvajanja Kosova od Srbije“, naglasio je Rama.

N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *