Lideri EU odobrili sporazum o „bregzitu“

Lideri EU odobrili sporazum o „bregzitu“

Lideri 27 država-članica EU odobrili su sporazum i političku deklaraciju koja uređuje odnose sa Velikom Britanijom nakon predstojećeg „bregzita“, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

„EU-27 je usvojila Sporazum o povlačenju i političku deklaraciju o budućim odnosima između Evropske unije i Velike Britanije“, napisao je Tusk na svom zvaničnom nalogu na Tviteru, manje od sat vremena nakon početka samita lidera EU u Briselu.

Preostalo je da ovaj sporazum sada usvoji britanski parlament.

Španija je zadovoljna garancijama EU o problemu Gibraltara na budućim pregovorima sa Londonom o odnosim nakon njegovog izlaska iz EU („bregzita“). To je omogućilo Madridu da podrži odluku samita Evropske unije o „bregzitu“, saopštio je evropski diplomatski izvor na marginama vanrednog samita EU o bregzitu.

Evropski savet je odobrio nacrt sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU i predložio komisiji, Evropskom parlamentu i Savetu da preduzmu neophodne korake kako bi se obezbedilo da dogovor može da stupi na snagu 30. marta 2019. godine, s tim da se obezbedi regulisani izlazak, saopštila je pres-služba Evropskog saveta.

„Evropski savet ponavlja izjavu o rešenosti EU da u budućnosti što bliže sarađuje sa Velikom Britanijom u skladu sa političkom deklaracijom. Pristup saveza će se i dalje određivati zajedničkim stavovima i principima utvrđenim u prethodno dogovorenim odlukama“, ističe se u saopštenju.

Zvaničnici EU su pred ovaj sastanak ocenili da je u pitanju „dobar sporazum sa, a ne protiv Velike Britanije“ i pozvali britanski parlament da ga ratifikuje.

Izvor: Sputnjik