Martinović prekida štrajk glađu, nije zadovoljan saopštenjem tužilaštva

Александар Мартиновић (Фото Анђелко Васиљевић)

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović obavestio je u 15 časova novinare da prekida štrajk glađu, nakon što je tužilaštvo reagovalo povodom incidenta u petak ispred skupštine. Tužilaštvo je danas saopštilo da su podnete krivične prijave povodom incidenta ispred Skupštine Srbije u petak, 8. maja.

„Nisam previše zaodvoljan ovim saopštenjem Tužilaštva, moralo je da bude mnogo oštrije i smatram da je trebalo mnogo jasnije definisati šta se zapravo desilo 8. maja. Ali, ovo je prvi korak, u onom što smo imali nameru da uradimo”, rekao je Martinović.

On je rekao da će danas prekinuti sa štrajkom glađu. „Ne zbog toga što smo zadovoljni ovim saopštenjem, već zato što želimo da doprnesemo smirivanju svih tenzija u Srbiji, a posebno tenzija vezanih za rad skupštine”.

Martinović veruje da će nadležno javno tužilaštvo voditi postupak u skladu sa zakonom i da će oni koji su učinili teško krivčno delo biti i sankcionisani u skladu sa zakonom.

On je rekao da je cilj štrajka bio da apeluju na javno tužilaštvo da reaguje u skladu sa zakonom na to što su Boško Obradović i , kako kaže, grupa huligana koje je doveo u petak, brutalno prebili poslanika Marijana Rističevića. Martinović je pročitao saopštenje tužilaštva koje je povodom incidenta ispred skupštine obavestilo javnost da je podneta krivična prijava protiv B. O, M. Đ, D. Đ. i S. M.

Oni se sumnjiče da su 8. maja bili među ucesnicima okupljanja ispred Doma Narodne skupštine Srbije, kada je došlo do povredivanja poslanika Marijana Risticevica, nakon cega su grubo vređali i ugrozili sigurnost ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Martinović je kazao da je Srbija država koja počiva na načelu podele vlasti – zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj i dodao da svaka od tih grana vlasti mora da radi svoj posao u skladu sa Ustavom. On je kazao da je bilo krajnje vreme da se oglasi nadležno tužilaštvo povodom događaja ispred Doma Narodne skupštine 8.maja.

„Da li će to neko da tumači kao pritisak ili ne to je na njemu da oceni, a ovim je postignut prvi korak u tome da više niko u Srbiji posle ovoga ne može sebi da uzme za pravo da batina i linčuje nekog ko ne misli kao on’’, rekao je Martinović.

Naglasio je da je Skupština mesto na kome poslanici mogu da dabatuju o svemu i da ponekad upute jedni drugima i po neku težu reč što nije prijatno, ali je u demokratiji legitimno. „Ali u Srbiji ne sme da se desi da bilo ko pretuče nekoga ko mu je politički neistomišljenik”, kazao je Martinović.

Na pitanje novinara da li je na sinoćnjem skupu ispred Skupštine bilo ugroženo zdravlje ljudi, Martinović je kazao da je najveći broj okupljenih nosio maske i rukavice i da su preduzeli sve mere da se zaštite.

‘’Ne vidim u tome bilo kakav problem, a opasnost uvek postoji, ali ljudi su na skupu preduzeli sve mere da se ta opasnost svede na najmanju moguću meru. Snimci pokazuju da je više od dve trećine okupljenih građana imalo neophodnu zaštitnu opremu’’, rekao je Martinović.

Upitan da li ga je zvao predsednik Aleksandar Vučić, Martinović je rekao da jeste, ali da je on odlučio da ne prekine štrajk glađu sve dok ne se oglasi nadležno Tužilaštvo.

Advertisements

„Ne smatram ovo nekom posebnom pobedom, ali ovo je prvi mali korak u tome da Srbiju konačno uredimo kao državu u kojoj će treća grana vlasti raditi svoj posao objektivo ne vodeći računa ko pripada kojoj političkoj stranci i da li je na vlasti ili u opoziciji”, rekao je Martinović, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *