Soroš u panici: Nemačka bi mogla da uništi EU!!!

Nemački Ustavni sud presudio je prošle nedelje da je Evropska centralna banka (ECB) prekoračila ovlašćenja kada je kupovala državne dugove u okviru programa kvantitativnog rasterećenja i zapretio zabranom kupovine nemačkih državnih obveznica. Soroš strahuje da bi to moglo da uništi EU.

Mađarsko-američki milijarder Džordž Soroš, u intervjuu za britanski „Indipendent”, zbog ovog slučaja predviđa kraj EU kakvu smo do sada poznavali.

„Posebno sam zabrinut za opstanak EU, jer je ona nepotpuna unija”, kazao je Soroš, prenosi „Sputnjik”.

Proces stvaranja unije nikada nije okončan, što Evropu čini „izuzetno ranjivom, ranjivijom od SAD, ne samo zbog njene nekompletnosti, već i zbog toga što je zasnovana na vladavini zakona. A točkovi pravde pomeraju se veoma sporo, dok se pretnje, kakva je pretnja od kovida 19, kreću veoma brzo”, dodao je on.

Soroš je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog prošlonedeljne presude Ustavnog suda Nemačke, kojom je osporen masovni otkup državnih dugova članica EU od strane ECB i dat tromesečni ultimatum da banka opravda proporcionalnost otkupa. Ukoliko bi ECB odbila ultimatum, na Bundesbanku više ne bi mogla da računa.

Evropska komisija zapretila je tužbom protiv Nemačke, iako su zvaničnici EU u ponedeljak izjavili da neposredna pravna radnja protiv Nemačke nije verovatna.

„Presuda predstavlja pretnju koja bi mogla da uništi EU kao instituciju zasnovanu na vladavini zakona, upravo zato što se radi o nemačkom Ustavnom sudu, jednoj od najcenjenijih institucija u Nemačkoj”, rekao je Soroš.

Primer Nemačke, prema njegovim rečima, mogle bi da slede Mađarska ili Poljska i da u pitanje dovedu zakonitost odluka Evropskog suda pravde.

Advertisements

„Ako presuda nemačkog suda spreči EU da se odupre ovakvim kretanjima, to će značiti kraj EU kakvu poznajemo”, zaključio je Soroš.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *