Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

PODGORICA, BEOGRAD – Crnogorska policija potvrdila je da je donela rešenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

“Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću”, saopšteno je podgoričkom “Danu” iz Granične policije.

Dejan Mirović, Screenshot

Starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje, kako se navodi, “ni slučajno” ne smeju da uđu u zemlju, jer “ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, “opasnost po sigurnost države”.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a najavljeno je da će na njoj govoriti Bećković, preneo je “Dan”.

Podgorički informativni portal IN4S je ranije pisao da crnogorska vlast priprema listu nepoželjnih srpskih intelektualaca kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori.

Iako se i o tome spekulisalo, IN4S saznaje da na listi nepoželjnih osoba, za sada, nema srpskog patrijarha Irineja.

Postojanje liste negirao je nedavno i premijer Crne Gore Duško Marković, koji međutim nije isključio mogućnost da se takav spisak, ipak, napravi.

“Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovde, druge liste nema”, kazao je tada Marković.

Prema gledištima portala IN4S, indikativno je da Crna Gora sastavlja “crnu listu” nepoželjnih Srba, dok se “širokih ruku dočekuju brojni kriminalci i ratni zločinci – Tači, Haradinaj, Veselji i Čeku”.

“Svi oni imaju hipoteku ratnih zločina nad Srbima, ali i Crnogorcima na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u tekstu.

Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru
Matija Bećković, Screenshot

Bećković: Imponuje mi da članici NATO bezbednost ugrožava jedan pesnik

Akademik Matija Bećković, povodom rešenja crnogorske policije, prokomentarisao je da mu vrlo imponuje da jednoj članici NATO-a može bezbednost da ugrozi jedan pesnik.

Bećković je za RTS rekao da ne zna da li se rešenje crnogorske policije odnosi na njega živog ili mrtvog pošto je, kaže, nameravao da, kada umre, živi u Crnoj Gori.

“To mi vrlo imponuje da jednoj članici NATO pakta može bezbednost da ugrozi jedan pesnik”, istakao je Bećković.

Navodi da ga ne čudi što su njemu zabranili ulazak u Crnu Goru, ali ga, kaže, čudi što je zabranjeno i pojedinim istoričarima, jer “to nije bilo ni u starim vremenima”. 

 

Antić: Počastvovan sam zbog zabrane, doći ću sa slobodom

 

Istoričar Čedomir Antić kaže da “počastvovan” zbog ove odluke crnogorskih vlasti i u ironičnom tonu komentariše da je zabrana Uprave policije Crne Gore za njega očekivana.

“Zabrana koju je izrekao režim Mila Đukanovića je očekivana, to je zemlja koja sa velikim zadovoljstvom prima ratne zločince kakvi su Tači i Haradinaj, gde utočište imaju razni kriminalni, narko i duvanski klanovi i gde na 1000 stanovnika ima dvostruko više ubistava nego bilo gde drugde u Evropi, te da je sasvim očekivano što problem predstavljaju jedan pesnik, dva profesora i jedan naučnik”, rekao je Antić Tanjugu.

Čedomir Antić, Screenshot

Antić naglašava da je poseban problem kod ove zabrane, kako je istakao, njena izuzetnost.

“Nismo videli od ’45e naovamo da se ljudima, koji su intelektualci i rade svoj posao, na ovaj način zabranjuje ulazak”, smatra Antić.

Prema njegovim rečima, sve ovo se dešava jer je, kako kaže, crnogorski režim ostao sâm.

“Režim Mila Đukanovića ostao je sâm, više nije zanimljiv velikim silama i ostaje mu samo šovinistička mržnja”, precizirao je on.

“Poručujem na kraju da ću nastaviti sa svojim aktivnostima, da ću u Crnu Goru doći kada me narod pozove, što će biti kada Milu Đukanoviću bude došao kraj. I da parafraziram velikog srpskog političara i pravnika, Slobodana Jovanovića – Doći ću sa slobodom”, zaključio je Antić.

Na kolegijumu o zabrani ulaska

Pojedini poslanici Skupštine Crne Gore predložili su da se organizuje Kolegijum na kojem će pozvati predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i zatražiti odgovor zašto je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru, preneo je RTVCG.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, zatražio je na početku zasedanja od rukovodstva parlamenta da dobiju odgovore zašto je MUP doneo takvu odluku „kao da se radi o kriminalcima, a ne intelektualnoj eliti sa kojom se ponosi srpski narod iz Crne Gore”.

Potpredsednik Skupštine Branimir Gvozdenović rekao je da ovu tačku ne mogu otvoriti jer nije na dnevnom redu, niti otvoriti u neformalnoj formi, kako su pojedini poslanici tražili.

“Predložili smo da organizujemo Kolegijum na kojem ćemo razgovarati na tu temu i pozovemo predstavnike MUP i razmenimo informacije”, saopštio je Gvozdenović.

Kako je rekao, u vlasti smatraju da neke teme treba otvarati kod nadležnih institucija.

Mandić je saopštio da će DF učestvovati u radu današnje sednice parlamenta jer, kako je rekao, imaju uveravanja da će danas od MUP i ministar Mevludin Nuhodžića imati potpunu informaciju na Kolegijumu u vezi sa tim slučajem.

“Ovaj skandal mora da se razjasni i mislimo da je parlament pravo mesto gde treba o tome da se priča. Smatramo da je prihvatljivo da se na Kolegijumu otvori ova tema sa predstavnikom MUP. Pozivamo i prozivamo Nuhodžića da dođe na Kolegijum jer mislimo da bi to bilo najprihvatljivije objašnjenje”, rekao je Mandić.

Aleksandar Raković, Screenshot

 

Vlada Crne Gore: Štitimo stabilnost i bezbednost od nedobronamernih

Večeras se oglasila crnogorska vlada saopštenjem u kojem se navodi da tim potezom štiti stabilnost i bezbednost od nedobronamernih.

“Ustavna i moralna obaveza Vlade Crne Gore jeste da od nedobronamernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbednost, i spokoj svih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osećanja najvećeg broja njih”, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Takav pristup isključivo ima za cilj sprečavanje da, kako se navodi, strani državljani vređaju ugled i slave nasilni nestanak Crne Gore.

“Uvereni smo da bi se na sličan način ponela i svaka druga odgovorna vlada, bilo gde na svetu. S tim u vezi, ne samo da razumemo već i cenimo kada predsednik (Aleksandar) Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Republike Srbije”, navodi se u saopštenju. 

Mandić se javno izvinio Bećkoviću, Antiću, Miroviću i Rakoviću.

“Iznenađen sam da je Nuhodžić ušao u ovu vratolomiju, da baš on, kao pripadnik bošnjačkog naroda, zabranjuje ulazak srpskim intelektualcima i njihovu komunikaciju sa sunarodnicima u Crnoj Gori”, kazao je Mandić.

U ime Kluba posebnih poslanika Goran Danilović je rekao da danas neće učestvovati u radu parlamenta dok ne dobiju zvanično saopštenje ko je četvorici srpskih intelektualaca zabranio ulazak u Crnu Goru.

On je objasnio da mora postojati procena bezbednosti Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da bi se nekome zabranio ulazak.

“Ako postoji takva procena voleo bih da bude upoznato bar rukovodstvo parlamenta, ako ne želite da upoznate poslanike, da vidimo zbog čega se u ovom trenutku podižu nacionalne tenzije”, rekao je Danilović.

Prema njegovim rečima, to je ispod nivoa svakog kulturnog i građanskog identiteta.

“Smatramo da se ovim podgrevaju strasti i nećemo u tome učestvovati”, poručio je Danilović.

Milačić Đukanoviću: Hoćete li spaljivati Bećkovićeve knjige?

Opoziciona crnogorska Prava Crna Gora oštro je osudila zabranu ulaska pojedinim srpskim intelektualcima na teritoriju Crne Gore.

Milačić podseća da je upravo predsednik Crne Gore Milo Đukanović lično uručio Njegoševu nagradu književniku Matiji Bećkoviću, 1997. godine, a danas mu, ističe Milačić, preko svojih poslušnika, uručuje zabranu ulaska u Njegoševu zemlju, u kojoj je nagrađen pre dve decenije.

Milačić se retorički “pita” da li će, kako je kazao, crnogorski režim na trgu u Podgorici spaljivati Bećkovićeve knjige i da li se planira isključenje mogućnosti čitanja Bećkovićevih dela i izjava putem interneta, pošto, kako ističe, danas reči, za razliku od prošlih vremena, sa lakoćom prelaze granice.

“Da li će vas zabrana ulaska jednog od najvećih srpskih književnika u vašu i našu zemlju, rasteretiti spoznaje o vašim srpskim korenima?”, pita Milačić Đukanovića.

Kako se navodi u saopštenju, zabranu Milačić, inače, vidi kao “osvetu nepismenih”.

Vuksanović: Galopirajuća diskriminacija Srba

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović oštro je osudio odluku crnogorskih vlasti da se zabrani ulazak u Crnu Goru pojedinim srpskim intelektualcima, zbog, kako su naveli mediji, ugrožavanja nacionalne bezbednosti Crne Gore.

On je kazao da je po sredi “galopirajuća diskriminacija Srba”.

Ističe da se, bez obzira što vest nije dobila adekvatnu potvrdu Uprave policije Crne Gore, radi o nedozvoljenim aktivnostima i da će se Savet obratiti zaštitniku građana.

“Savet će se obratiti zaštitniku građana sa zahtevom da se vidi da li se Ustav i zakoni države Crne Gore primenjuju na Srbe ili je srpski narod izvan svih postojećih pravnih normi. U pitanju je galopirajuća diskriminacija Srba i tražićemo odgovore”, rekao je Vuksanović za Tanjug.

Jovanović: Tragikomična sudbina Crne Gore

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da je “tragikomična sudbina” zemlje koja intelektualcima i velikim pesnicima poput Bećkovića zabranjuje ulazak, jer njihovo prisustvo u Crnoj Gori predstavlja “opasnost po nacionalnu sigurnost države”.

“Ovakav apsurdan čin režima Mila Đukanović govori međutim najviše o krhkosti i neutemeljnosti novog i veštačkog identiteta koji se Crnoj Gori želi nametnuti unazad, bezmalo, dve decenije”, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Advertisements

On je rekao da svako mora da zna da će “navedeni identitet, koji je zasnovan na negiranju sopstvene istorije, jezika i pisma – a samim tim na antisrpstvu – trajati onoliko koliko bude trajao i režim Mila Đukanovića. Ni minut više”, prenela je DSS.

Izvor: RTV