Medijska udruženja: Vučić nastavlja pritisak na “neposlušne” novinare

Medijska udruženja: Vučić nastavlja pritisak na “neposlušne” novinare

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da je najnoviji napad predsednika Srbije Aleksandra Vučića na N1 televiziju nastavak “žestokih pritisaka vlasti na profesionalne i ‘neposlušne’ medije i novinare”.

Medijska udruženja: Vučić nastavlja pritisak na "neposlušne" novinare
Foto: Screenshot

U saopštenju te koalicije se navodi da je Vučić “etiketirao, ponižavao i targetirao jedan medij i njegove novinare”, čime je, navodi se, sasvim svesno ugrozio njihovu bezbednost, ponovo se predstavljajući kao “neprijatelj medijskih sloboda i slobode izražavanja”.

“Koalicija novinarskih i medijskih udruženja poziva novinare na međusobnu solidarnost i da, u slučaju sličnih incidenata u budućnosti – kada neko javno napada i omalovažava njihove kolege – demonstrativno napuste konferencije za novinare i druge javne događaje, odnosno odbiju da izveštavaju sa njih”, navodi se.

Koalicija je dodala da taj incident pokazuje da je neiskrena tvrdnja predstavnika vlasti da postoji politička volja da se unaprede medijske slobode u zemlji i da to dovodi u pitanje smisao započetog dijaloga i učešća udruženja u njemu.

“Podsetimo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja bio da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ugrožavajući njihovu bezbednost. Zahtevali smo takođe da predstavnici vlasti neprestano ističu da su kritički mediji i drugačije mišljenje deo demokratskog procesa i da ih uvažavaju. Umesto da ispuni naš zahtev, vlast je očigledno krenula u frontalni napad na sve medije i novinare koji drže do profesije i novinarskog kodeksa”, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženja novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

Medijska udruženja: Vučić nastavlja pritisak na “neposlušne” novinare

Izvor: N1