Medlin Olbrajt i Hilari Klinton 12. juna u Prištini

Bivše američke državne sekretarke doći će na Kosovo povodom obeležavanja 20. godišnjice od napada NATO-a na SR Jugoslaviju, piše Radio Slobodna Evropa.

U Prištini se očekuje dolazak Hilari Klinton i Medlin Olbrajt povodom obeležavanja 20. godišnjice od napada NATO-o na ciljeve u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji (Srbija i Crna Gora), koja se na Kosovu obeležava 12. juna kao godišnjica oslobađanja i ulaska NATO snaga.

Prištinski Zeri piše, pozivajući se na saznanja portala Ballkani.info, da će domaćini inostranim zvanicama biti tri bivša predsednika Kosova, Fatmir Sejdiu, Bedžet Pacoli, Atifete Jahjaga, te aktuelni predsednik Hašim Tači.

Organizacija obeležavanja ove godišnjice u potpunosti je poverena Jahjagi, a očekuje se da će ceremoniji prisustvovati i bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt i Hilari Klinton, prenosi Tanjug.

Podseća se da je Medlin Olbrajt u to vreme bila državna sekretarka i vodeći američki zvaničnik, koja je, kako se navodi, podstakla početak NATO bombardiranja ciljeva u Srbiji.

Dodaje se da je Hilari Klinton tada bila još prva dama Sjedinjenih Američkih Država, budući da je njen muž Bil Klinton bio predsednik.

Navodi se da je Hilari Klinton, u vreme dok je bila državna sekretarka, od 21. januara 2009. do februara 2013. godine, dala ogroman doprinos jačanju proglašenju nezavisnosti i državnosti Kosova na međunarodnoj sceni.

Zato su Medlin Olbrajt i Hilari Klinton pozvane da 12. juna dođu u Prištinu, što, navodi se, kabinet Jahjage nije demantovao.

Kabinet Jahjage je za portal Ballkani.info saopštio da je lista gostiju u izradi i da će biti blagovremeno objavljena u javnosti.

„Vlada Kosova je 26. marta 2019. godine donijela odluku o osnivanju Organizacionog veća za obeležavanje 20. godišnjice ulaska NATO-a na Kosovo. Ovim većem predsedava predsednica Jahjaga. Organizaciono veće je juče utorak održalo prvi sastanak i trenutno je u procesu izrade liste gostiju za događaj. Ostale pojedinosti o događaju će biti objavljene blagovremeno“, rekla je Jahjaga u odgovoru na pitanje portala Ballkani.info.

Izvor: Danas