Mentoru Siniše Malog i saradnicima dva miliona dinara od Kontrole letenja

Mentoru Siniše Malog i saradnicima dva miliona dinara od Kontrole letenja

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) platila je dva miliona dinara profesoru FON-a dr Ondreju Jaški, koji je bio mentor na doktoratu ministra finansija Siniše Malog, i njegovim saradnicima za izradu plana sistematizacije zaposlenih te državne kompanije, prenosi Danas.

Mentoru Siniše Malog i saradnicima dva miliona dinara od Kontrole letenja

Iako SMATSA ima svoju kadrovsku službu koja bi trebalo da obavlja ovakav posao, rukovodstvo Kontrole letenja odlučilo je da angažuje stručnjaka sa FON-a i još četiri saradnika, kako saznaje Danas, za potrebe izrade nove organizacione šeme zaposlenih u kompaniji, i to bez posebnog odobrenja Nadzornog odbora.

Kako piše Danas, na Fakultetu organizacionih nauka Jaško predaje na katedri za organizaciju poslovnih sistema, što ga svakako čini kvalifikovanim za ovakvu vrstu sistematizacije, ali kontroverze se javljaju zbog zahteva 330 univerzitetskih profesora za etičkom postupkom protiv Jaške zbog potpisa na doktoratu za koji se sumnjiči da je plagiran.

Iz uprave SMATSA su za Danas potvrdili ovu informaciju uz obrazloženje da u poslovnoj odluci o angažovanju Jaške nema ničega spornog.

“Jaško Ondrej jeste jedan od angažovanih profesora koji su učestvovali u izradi predloga novih akata o organizaciji i sistematizaciji poslova u SMATSA doo, on je angažovan zato što se radi o poslu izuzetne obimnosti i složenosti, koji je efikasno realizovan u vrlo kratkom roku (za nepuna tri meseca u odnosu na oko 18 meseci koliko je taj posao trajao u firmi 2014. godine)”, naveli su iz ove kompanije.

Ilustracija, Foto. Screenshot, Pixabay

Oni su objasnili i da je ovo posao koji je u nadležnosti direktora SMATSA i da shodno Zakonu o radu i osnivačkom aktu kompanije to ne zahteva posebno odobrenje Nadzornog odbora, ali da su organi upravljanja SMATSA doo svakako upoznati sa radom na novim aktima o organizaciji i sistematizaciji poslova.

Iz SMATSA su naveli i da milionska cena ovog posla o kojoj je Danas imao saznanja nije cifra koja je isplaćena samo profesoru, već ukupan iznos koji je podeljen između njega i saradnika koji su takođe radili na izradi šeme.

“Ne, naknada za rad profesoru Ondreju Jašku je višestruko niža od navedenog iznosa. Cifra sa kojom baratate se približno odnosi na celokupan posao i veći broj angažovanih saradnika”, tvrde oni, uz pojašnjenje da za navedene usluge nije raspisana javna nabavka, jer Zakon o javnim nabavkama “izričito propisuje da se isti ne primenjuje na rad van radnog odnosa”, prenosi Danas.

Advertisements

Redakcija lista Danas tražila je i od Joške komentar o ovoj saradnji, ali odgovor nije dobila.

Izvor: N1