German Chancellor Angela Merkel, center, and Danish Prime Minister Mette Frederiksen, hidden behind Merkel, sit on chairs as they listen to the national anthems during a welcome ceremony for a meeting at the chancellery in Berlin, Thursday, July 11, 2019. German Chancellor and the visiting Danish prime minister sit through their countries' national anthems at a ceremony in Berlin, a day after the latest of three incidents in which Merkel's body shook as she stood during the ceremony. (AP Photo/Markus Schreiber)

Merkelova odala počast neuspelim atentatorima na Hitlera

BERLIN – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Nemci imaju dužnost da se suprotstave desničarskim ekstremistima baš kao što su to pre 75 godina učinile snage otpora organizujući atentat na tadašnjeg nacističkog vođu Adolfa Hitlera.

„Dojče vele” navodi da se ove godine 20. jula obeležava 75. godišnjica neuspelog pokušaja atentata na Hitlera, a povodom te godišnjice Merkelova je pozvala na snažno protivljenje svih delova nemačkog društva ponovnom uzdizanju desničarskog ekstremizma.

Nemačka kancelarka je u obraćanju odala počast onima koji su se protivili firerovoj vladavini i preduzeli akcije.

„Sledeći svoju savest oni su oblikovali deo nemačke istorije koji bi u suprotnom bio isključivo određen tamom nacionalsocijalizma”, istakla je Merkelova i naglasila da i danas postoji dužnost da se ustane protiv svih onih tendencija koje žele da unište demokratiju.

Podseća se da je 20. jula 1944. godine, u Hitlerovom štabu u Pruskoj, postavljena bomba koja je trebalo da ga ubije i time nacistička stranka bude skinuta sa vlasti.

Cilj nemačkih vojnih oficira bilo je ubistvo Hitlera i pokretanje „Operacije Valkira” za izvršenje nacionalnog plana za preuzimanje vlasti i primirja sa saveznicima.

Atentat nije uspeo, Hitler je samo lakše ranjen, a pukovnik Klaus Šenk Graf von Štaufenberg, koji je osmislio napad, kao i 200 njegovih pomagača su pogubljeni.

Advertisements

Merkelova je kazala da im Nemačka duguje zahvalnost, ističući da posleratni ustav zemlje možda ne bi postojao bez takvih akcija, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Advertisements

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *