“MI POLAKO NESTAJEMO…” Otvoreno pismo predsedniku Vučiću – Srpske organizacije u Crnoj Gori mole za pomoć

Vodeće srpske organizacije iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori uputile su otvoreno pismo predsedniku i premijerki Srbije.

Oni od predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić traže zaštitu od, kako navode, očigledno projektovane asimilacije i diskriminacije koje ozbiljno prete da trajno poremete nacionalnu, versku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Pismo koje potpisuju Srpski nacionalni savjet Crne Gore, Udruženje književnika Crne Gore, Institut za srpsku kulturu, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori, Udruženje novinara Crne Gore, Srpski pokret “Njegoš” i S-Mediji u Crnoj Gori, Sputnjik je preneo u celosti:

“Poštovani gospodine predsedniče,

Kao predstavnici srpskih organizacija iz oblasti kulture, nauke i medija u Crnoj Gori prinuđeni smo da od vas, zvaničnih predstavnika države srpskog naroda, zatražimo zaštitu od očigledno projektovane asimilacije i diskriminacije koje ozbiljno prete da trajno poremete nacionalnu, versku i jezičku strukturu srpskog stanovništva u Crnoj Gori.

Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je izuzetno složen i pokazuje da utvrđena većinska volja građana na poslednjim parlamentarnom izborima ne omogućava promenu višedecenijskog poništavanja identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori. Ni nakon više od petnaest godina od nasilnog izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom i skoro toliko vremena od donošenja novog Ustava, srpski narod nema rešen ustavno-pravni status, niti, nažalost, to još uvek ne zahtevaju naši politički predstavnici.

U ovom trenutku Srbi u Crnoj Gori nemaju mogućnost da koriste ni prava manjinskih naroda, iako znamo da su Srbi konstitutivni narod, ali ni mogućnost da sebi obezbede ono što su snagom državne moći za sebe već ostvarile sve nacionalne zajednice koje žive u njoj. Srbi navodno pripadaju pravoslavnoj većini gde Crnogorci (Montenegrini) dobijaju sve, a Srbi samo promenu identiteta. Isti je slučaj i sa Srpskom pravoslavnom crkvom koja, iako sa daleko većim brojem vernika, jedina od tradicionalnih crkava nema rešen status, pa se čini da je samo pitanje vremena kada će se ponoviti pritisak države na srpske svetinje, crkve i manastire.

Srpskom narodu u Crnoj Gori preti tiho nestajanje ukoliko ne bude snažnog kulturnog u ekonomskog povezivanja sa svojim sunarodnicima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Naša očekivanja nisu usmerena na bilo kakvoj dominaciji , kako se u Crnoj Gori to želi predstaviti, već isključivo na ostvarivanje sloboda i jednakosti po univerzalnim standardima koji jednako važe za sve zajednice i građane. Međutim, to u ovom trenutku nije moguće. Pored toga što gase srpske medije i srpske organizacije, zatamnjuju kanale srpskih nacionalnih televizija i promovišu očigledni falsifikati kada je u pitanju istorijska postojanost srpskog naroda, gotovo u potpunosti su smišljeno prekinuti odnosi sa maticom srpskog naroda i nama bliskim zemljama.

Dugo čekana odlazeća Vlada Crne Gore nije uradila baš ništa da se odnosi Crne gore i Srbije poprave i ustabile. Potvrdila je sve odluke prethodne Vlade koje su donesene mimo većinske volje građana i nastavila maćehinski odnos prema srpskom narodu posebno na području prava, slobode, kulture i obrazovanja.

Draga braćo i sestre,

U potpunosti smo svesni trenutka u kojem vam se obraćamo i teškoća koje su očigledne i koje užasno prete da zaustave zamah stabilizacije i napretka Srbije i srpskog naroda ali vas ipak molimo da ne zaboravite na nas Srne u Crnoj Gori koji živimo u uslovima nepriznatog naroda.

Srbi u Crnoj Gori su jedinstveni u želji za neraskidivom povezanošću sa svojim sunarodnicima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj sa kojima nas u ovom trenutku dele veštački postavljene granice. Nažalost, nerazumevanje i suprotstavljenost lidera političkih stranaka u Crnoj gori koje podržava srpski narod, umanjuje uticaj i snagu srpskog naroda za šta se mora pronaći rešenje.

Advertisements

Od vas molimo i očekujemo svaku vrstu pomoći kroz intenziviranje bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom na ostvarivanju legitimnih prava i potreba srpskog naroda, a do tog vremena i po mogućnosti nastavak materijalne pomoći kako bi se u Crnoj Gori očuvale kulturne, naučne i medijske organizacije srpskog naroda”.

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *