NIJE DOVOLJNO Amerikanci žele da šalju još novca Ukrajini, Blinken i Lojd mole republikance za pomoć

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin saopštili su da su im do 19. maja potrebna dodatna sredstva za nastavak vojne pomoći Ukrajini postojećim tempom.

Oni su uputili pismo lideru republikanaca u Senatu Miču Mekonelu s pozivom da iako su opozicija ne stvaraju prepreke prilikom odobravanja zahteva predsednika za nova sredstva.

– Prema trenutnom stanju možemo da izdvojimo samo 100 miliona dolara za Ukrajinu. Očekujemo da ta nam ta sredstva budu odobrena do 19. maja, do tada su nam potrebna da bismo mogli da nastavimo saradnju u sferi bezbednosti postojećim tempom – navodi se u pismu.

Advertisements

Podsetimo, američki predsednik DŽozef Bajden je prethodno pozvao Kongres da odobri njegov zahtev za 33 milijarde dolara kako bi u što skorije vreme mogao da potpiše odgovarajući zakon.

On-lajn izdanje „Aksios“ piše da su se lideri Kongresa dogovorili da traženu sumu povećaju na 39, 8 milijardi dolara i da to pitanje stave na glasanje danas. To je postalo moguće nakon što su demokrate odustale od toga da pomoć povežu sa izdvajanjem 10 milijardi dolara koje su namenjene Ukrajini za borbu protiv virusa korona što je bilo neprihvatljivo za jedan broj republikanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *