Ministar u Srbiji: Protest trudnica i porodilja je politički protest

Ministar u Srbiji: Protest trudnica i porodilja je politički protest

Početak primene Zakona o finansijskoj podršci porodici izavao je brojna negodovanja u javnosti kao i zahteve za ostavkama nadležnih.  Tim povodom prošle nedelje održan je i protest trudnica i porodilja pod nazivom „Mame su zakon“ na kome je zatražena izmena Zakona za koji tvrde da je diskriminatorski.

Ministar u Srbiji: Protest trudnica i porodilja je politički protest
Foto: Zoran Ilić

Ministar za rad Zoran Đorđević ocenio je danas da je protest trudnica i porodilja nezadovoljnih Zakonom o podršci porodica s decom “politički protest“. On je naveo da bi primena takvih odredbi predstavljala diskriminaciju, te da je trudnicama i porodiljama dostupno dve vrste pomoći.

Kako je Đorđević objasnio gostujući na TV Pink, jedna od pomoći je ona koja se isplaćuje za svako rođeno dete, a da su odredbe o naknadama za porodiljsko odsustvo ili za negu deteta “pogrešno protumačene”.

Povodom ove izjave ministra Đorđevića oglasila se inicijativa „Mame su zakon“. Kako se navodi u saopštenju, ministar je „zaboravio da naglasi da je protest ostao stranački neobojen i da će sve dalje aktivnosti biti takve“.

„Politika nije rezervisana samo za predstavnike vlasti, već i za građane. Ovaj zakon i primena istog jeste politika i direktno se tiče jedne od najosetljivijih društvenih grupa u Srbiji danas – trudnica i porodilja. Građani se bave politikom, a glasni su onda kada ih politika koju izglasa vladajuća većina toliko pogađa da nemaju drugog izbora“, navodi Inicijativa u saopštenju.

Inicijativa napominje da iako se izmeni postojeći Zakon, Ministarstvo za rad mora biti svesno da se oko ovog pitanja mora proširiti rasprava i naći bolja formula za izračunavanje pripadajućih nadoknada, „koja nijednu porodilju neće ostaviti bez dostojanstvenih primanja sa tek rođenom bebom ili bebama“.

Inicijativa je u saopštenju ponovila da ne traži smenu ministra, već da „zajedničkim snagama žele da u najkraćem mogućem roku reše egzistencijalni problem velikog broja porodica u Srbiji nastalih usled primene lošeg zakona“.

Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom usvojen je krajem jula ove godine.

Iako zamišljen kao mera podsticaja nataliteta, kritičari smatraju da su odredbama ovog zakona diskriminisane neke od grupa žena poput preduzetnica, dok su nekima zbog nedovoljnog povezanog radnog staža značajno umanjena sredstva pomoći za prvu godinu roditeljstva, koje iznose i nekoliko puta manje od minimalne zarade u Srbiji.

Osim dospelim rešenjima o pomoći majkama na mizerne sume, dodatno nezadovoljstvo izazvale su i poruke službenice Ministarstva za rad Milene Antić Janić tokom gostovanja na RTS-u, kao što su ona da „nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu (koja želi da zatrudni)”, jer je njemu “žena potrebna da radi”.

Roditeljski portal Bebac zatražio je hitnu i neopozivu ostavku ministra za radzapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića zbog propusta u Zakonu o finansijskoj podršci porodici, ali i izjava zaposlenih u ministarstvu kojim upravlja.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije (SZZSZS) takođe je apelovao da se zakon hitno izmeni, a izmene je zatražila i Poverenica za ravnopravnost.

Na protestu „Mame su zakon“ okupilo se oko hiljadu ljudi, među kojima su najbrojnije bile mame i trudnice.

Kako su okupljeni ukazali, novim propisom oštećene su majke koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, zatim majke preduzetnice, majke koje imaju decu sa invaliditetom, kao i majke koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate. Dodatni problem je što zakonom nije određeno koja je minimalna nadoknada koju porodilje dobijaju na mesečnom nivou. U pojedinim slučajevima ona je iznosila samo 1.000 dinara.

Okupljeni su naglasili i da protest pod nazivom „Mame su zakon“ nije politički obojen, niti ga je organizovala neka politička stranka, već da je organizovan preko društvenih mreža.


Izvor: Beta, Insajder