MINISTAR VULIN U ATINI: Očekujem da će proces povratka poštovanja međunarodnog prava krenuti upravo od Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Atini na ministarskom sastanku Procesa saradnje Jugoistočne Evrope na kome su učestvovali ministri zemalja regiona i predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, da je pogrešno mišljenje da sankcije prema Rusiji mogu dovesti do mira u Ukrajini, kao i da svi problemi potiču od kršenja međunarodnog prava.

Naglasio je da je kršenje i ubijanje međunarodnog prava gromoglasno počelo pokušajem ubijanja naše zemlje u NATO agresiji 1999. godine.

„Samo povratak principijelnom poštovanju međunarodnog prava rešava sve probleme modernog sveta. Srbija će se dosledno pridržavati politike poštovanja teritorijalnog integriteta svih država i shodno tome očekuje da se poštuje i njen teritorijalni integritet i očekuje da će proces povratka poštovanja međunarodnog prava krenuti upravo od Srbije”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vulin.

Ministar policije Vulin je istakao da je zadatak svih preispitati politiku prema migrantskoj krizi.

„Misliti da jedna zemlja može to da reši sama, pogrešno je kao što je pogrešno misliti da sankcije prema Rusiji mogu dovesti do mira u Ukrajini ili da se izbacivanjem Dostojevskog iz programa svetske književnosti jačaju evropske vrednosti”, poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da ukrajinska kriza nije rešila migrantsku krizu, niti umanjila opasnost od terorizma ili dala odgovor na to šta ćemo uraditi sa povratnicima sa ratišta u Siriji i drugim ekstremistima.

Advertisements

„Evropska unija ne bi smela da sve svoje napore usmeri samo na probleme izbeglih i raseljenih iz ukrajinskog sukoba, već mora da se podseti da migrantska kriza nije prestala i da neće prestati, već da će, kao što podaci govore, nastaviti da raste. Izostanak jedinstvene evropske politike prema migrantskoj krizi je uzrok svih problema“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Vulin.

Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza u bezbednosnom smislu imaće posledice na prvom mestu kada je u pitanju ekonomija i to će uticati na bezbednost svih zemalja regiona, porast cena, inflaciju, energetsku krizu, očekivan pad poljoprivredne proizvodnje iduće godine usled nedostatka veštačkog đubriva, sve će to ugroziti bezbednost svih zemalja, a posebno evropskih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *