Miraš Dedeić odbio Đukanovićev predlog za „ujedinjenje crkve”

Ideja crnogorskog predsednika o formiranju pravoslavne crkve „bez nacionalnog predznaka” za SPC je diletantska, a nije prihvatljiva ni nepriznatoj CPC.

Podgorica – Miraš Dedeić, lider nevladine organizacije Crnogorska pravoslavna crkva, oglasio se putem provladinih glasila kako bi prokomentarisao inicijativu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića za „ujedinjenje srpske i crnogorske crkve” i iskazao da je ona „nemoguća”.

„Pravoslavna crkva koja nije nacionalno obeležena i ne postoji u pravoslavnoj vaseljeni”, istakao je ovaj nekadašnji klirik Vaseljenske patrijaršije u Rimu, raščinjen od carigradskog patrijarha.

Podsetimo, predsednik Đukanović je nedavno ponudio „platformu” za rešavanje „crkvenog pitanja”, smatrajući da bi „formiranje pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka stavilo tačku na podeljenost pravoslavnih vernika”.

Đukanović je obrazložio da bi crkva trebalo da bude otvorena „za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovesti, koja će svima koji su do sada službovali u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori”, pozvavši Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale eparhije SPC u zemlji da budu deo „rešenja, a ne da ostanu tradicionalno deo problema”.

Mirašu Dedeiću se ova ideja nije dopala: „Nismo zainteresovani za crkvu koja bi se zvala pravoslavnom, a koja bi još i mogla nastati formalnom promenom imena cetinjske-srpske-svetosavske filijale Beogradske patrijaršije. I takvo i svako drugo slično rešenje smatraćemo napadom na sve crnogorsko i oduprećemo mu se.” Zakonom o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, smatra on, utemeljiće se pravne pretpostavke za pravedno rešenje crnogorskog crkvenog pitanja, koje on vidi u članu 62 zakona, koji pokušava da antipravnim metodama oduzme SPC-u imovinu i prenese je u vlasništvo države ili njegove NVO CPC, koja je registrovana u MUP-u Crne Gore.

Iz Srpske pravoslavne crkve se nisu osvrtali ni na ovaj predlog Đukanovića, smatrajući ga diletantskim.

Advertisements

„Niko od zagovornika CPC nije pokazao elementarno poznavanje pravoslavlja, dogme, istorije crkve, njene misije i aktuelnih interreligijskih odnosa, što im ne smeta da daju predloge, sugestije i predviđanja ove vrste, a sve u strogo političko-interesnom kontekstu. Naravno pri tome je, gle čuda, ovim ’božjim ugodnicima’ samo važan stav da se SPC-u oduzme ono što joj pripada vekovima duže, nego li postoji Crna Gora”, stav je Mitropolije crnogorsko-primorske mitropolije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije se osvrnuo upravo na taj problem, poručivši kako u Crnoj Gori postoji tendencija ljudi „koji ne znaju ni šta je crkva, niti veruju u Boga, niti su kršteni da stvaraju svoje ’crkve’”.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *