MOĆNE REČI ALEKSANDRA VUČIĆA “Gospode, dozvoli mi da se držim srpski. Neka živi Srbija!”

Jedanaesta posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u 12. sazivu održava se danas. Na njoj je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položio zakletvu i stupio na dužnost u drugom mandatu.

Ispred Skupštine okupio se se veliki broj građana koji su dočekali predsednika Vučića. Veliki broj ljudi čekao je predsednika u Pionirskom parku, ali i ispred Skupštine, dok ga je na ulazu čekala Garda Vojske Srbije.

Na sednici je predočen izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja, a polaganje zakletve označilo je početak Vučićevog novog petogodišnjeg mandata.

Predsednik u drugom mandatu Vučić se obratio okupljenima:

– Ne postoji veća čast, nema ni većeg ponosa od onog koji ti daje da vodiš svoju zemlju i da je predstavljaš. Sve to, i dužnost, i čast, i ponos, dobio sam od građana Srbije. Želim da budem predsednik svih i za sve, prvi po obavezama i poslednji po privilegijama. Kompromis može da se pravi sa svim, osim sa idealima, a meni je ideal Srbija i dobrobit njenih građana.

Ne postoji teža ni uzvišenija dužmnost od ove na koju sada stupam. Preuzimam predsedničku dužnost u vremenima kada je premisa u celom svetu postala da su drskost i bezobrazluk čin hrabrosti, a strpljenje i pristojnost odraz straha. Vizija budućnosti je sve maglovitija i nejasnija.

Živimo u vremenima kada svi glasno govore, a malo ko sluša. Danas je možda više nego ikada ceo svet željan istine i pravde. Svet možda više nikada neće biti isti ali ukazujem na činjenicu da ćemo mi pokušati da ostanemo snažni i nepokolebljivi. Da hrabro grabimo napred uprkos svim nedaćama. Ne postoji dovoljno velika reč za našu Srbiju koja je uvek stajala na raskršću kultura i civilizacija.. Preko nas su se odvajkada ukrštali putevi tuđih intereesa. Mnogi su dolazili bez poštovanja, a odlazili sa divljenjem prema našoj maloj, ali poštenoj zemlji.

Utkale su ovaj nesalomvi slobodarski duh u sve buduće naraštaje našeg naroda. Napad na Ukrajinu je prekretnica u međunarodnim odnosima. Rusija je želela sprečavanje dalje širenje NATO, Kina želi autonomiju bez upliva drugih, SAD želi da očuva svoju poziciju u svetu. Tačno je da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno javno pravo – naglasio je Vučić.

– Mi ovde u Srbiji to na najbolji mogući način možemo da potvrdimo. Naša zemlja je 1999. godine napadnuta bez odluke UN. A da naša zemlja pre toga nijee okupirala ni jednu drugu. Otimana je i dalje, uprkos rezoluciji 1244. Kada bi neko drugi to učinio, kršio bi međunarodno pravo i mir u svetu.

Ponosan sam na Srbiju danas koja se ponaša u skladu sa međunarodnim javnim pravom, ali i na Srbiju u kojoj nema rusofobnog javnog ponašanja. Na to Srbija može da bude ponosna – istakao je predsednik.

– Radujem se skorom formiranju novog parlamenta, da će se uskoro završiti sve izborne radnje i ne želim da komentarišem besmislene tvrdnje da sam birao parlament u kome ću da položim zakletvu. Šta god učinio ili ne, nikad svi neće biti zadovoljni – zaključio je predsednik i nastavio:

– Imajući u vidu tešku situaciju, svi moramo da razmišljamo, da se bavimo i novim sankcijama, i novim čudima. Očekujem da nova Vlada Srbije bude formirana do jula meseca. Verujem da će mandatar doneti odluku da Vlada bude manjinski inkluzivna, što više pripadnika mađarskog, romskog, hrvatskog naroda i svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji.

Tri tačke kojima će se Vučić posebno posvetiti
– Pod jedan, naš evropski put. Kada govorimo o Evropi, ona nam je postala obavezni deo usputnog pominjanja, ali i nešto što možemo svakog dana da kritikujemo i napadamo, ali i da imamo od koga pomoć da tražimo. Iako nisu uvek fer prema nama, posebno sa političkim zahtevima, ni mi nismo fer prema njima. Lako nam je i lepo da uzimamo novac poreskih obveznika EU, ali nam nije lako i lepo da čujemo reči kritike kada nam se nešto ne sviđa.

– Pod dva, pitanje KiM. Šta god vam govorili sa Zapada, Kosovo i Metohija biće veća i važnija tema. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primeri u svetu. Što više to ponavljaju, to ih više to muči. Nemamo ni sa kim da razgovaramo. Znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise. Da čuvamo naš narod na Kosovu, i njihovu decu, koji i dalje vole Srbiju.

Predsednikove reči dočekane su velikim aplauzom poslanika.

– Danas, kada o tome govorimo, ne vraćaju ono što Visokim Dečanim pripada. Niko se zbog toga ne sekira. Koliko razumevanja možemo da dobijemo i racionalnog prihvatanja naših argumenata kada kažemo, čekajte, vi očekujete da se jednako snačno opredeljujemo prtiv RF, sve ostalo po strani, ali kako mislite da svakog dana govorite o teritorijalnom integritetu, ali vi Srbi zaboravite na poštovanje tog principa međunarodnog javnog prava. Dobro je za vas da zaboravite na to. Ja molim predstavnike tih zemalja da budu makar malo fer prema Srbiji.

– Sutra moramo da imamo i dovoljno goriva, i hrane, i bolnice i fabrike. Moramo da držimo najbolje odnose sa zapadnim partnerima i istrajni na evropskom putu. Nova Vlada mora brzo da se formira jer je neophodno da se hitno bavimo zimom i energentima. Situacija je alarmantna, i zato je važno da u najkraćem roku Vladu formiramo i obezbedimo sigurnost za građane – rekao je predsednik:

– Mi imamo stabilne javne finansije. Za nas je od velikog značaja da tu stabilnost sačuvamo. Imamo i imaćemo dovoljno hrane. Propašće svaki pokušaj destabilizacije Srbije, jer mi ne lažemo – kaže Vučić.

– Posebno bih zamolio Vladu da se ne plaši reakcije oko uvođenja dualnog obrazovanja u naš sistem. Nismo spremni sebe da menjamo, ali jesmo sve druge. Nastavićemo i sa ulaganjem u zdrastvo, jer ono je stub naše zemlje, kao i ulaganjem u robotiku i energetsku sigurnost i zaštitu životne sredine.

– Kao vrhovni komandant, trudiću se da naša vojska bude snažnija, garant mira, stabilnosti i bezbednosti. Srbija će, uveren sam, čuvati ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Mi nismo politički neutralni zbog EU, ali svoju vojnu neutralnost moramo da čuvamo. Svuda oko nas su ili NATO zemlje ili zemlje u kojima se nalazi NATO. Srbija je kao malo ostrvo. Neki to navode kao problem. Šta je problem u tome što verujete svom narodu? – upitao je Vučić.

– Želimo samo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, da štitimo svoje nebo, imamo svoje vojnike. Danas imamo više snage za to nego ranije. Srbija danas nikome nije lak plen kao 1999. godine. Put neutralnosti je put u budućnost za Srbiju i jene građane.

– Plate i penzije nastaviće da rastu. Inflacija je uglavnom uvezena, i Vlada će morati na tome da radi, i penzije će pratiti plate. Inflacija to ne sme da pojede.

Vučić se zatim malo našalio na naš račun.

– Svi mi kad odemo na TV, predsednici, premijeri, analitičari, kažu, “selo nam je pusto”. Pa hajde, vrati se u selo. Ljudima je lepo u gradu, takav je trend. oni koji žive u gradu nisu lošiji od onih na selu i obrnuto. Teško ćemo uspeti da promenimo taj trend. Slušamo kako imamo nedovoljno dece, nema kome da ostavimo zemlju. Kažu da ste nekog uvredili jer promovišete pronatalitetnu politiku. Mnogo su nam popularniji članci i TV emisije o kućnim ljubimcima nego o deci. Ja se ne plašim da ovo kažem. Navikao sam na linč. Ljudi, nema nam budućnosti ako ne budemo imali više dece, ljubimci su divni ali neće nam opstati zemlja!

– Država bez građana ne može da postoji. Moramo da čuvamo i gajimo odnose sa susednim zemljama. Imamo Otvoreni Balkan za koji ću se svim srcem boriti, verovatno najbolje odnose u istoriji sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Ovde se Vučić posebno zahvalio patrijarhu Porfiriju na doprinosu na ovom polju.

– Danas osećamo Makedonce kao braću, i to je najbolja stvar koju smo mogli da napravimo. Sa Albanijom su odnosi takođe mnogo bolji nego pre. Sada ćemo morati da pogledamo ka Zagrebu, da promađemo iste naočare, iste dvoglede za budućnost. Vrata će uvek biti otvorena za dobar dijalog sa Zagrebom. Isto očekujem sa političkim Sarajevom, uz poštovanje prava, Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma. Razumljivo ćemo biti uz Republiku Srpsku i razvijati naše odnose. Nikoga zbog toga ne ugrožavamo jer ćemo se truditi da svima u svakom trenutku pružimo podršku.

– Moj otac je poreklom s druge strane Drine. Tamo su uvek govorili da Srbi ne mogu da razumeju koliko RS voli Srbiju. Ja bih rekao gostima iz RS da ne sumnjaju u to koliko Srbija voli Srpsku – rekao je predsednik:

– Uprkos svim političkim razlikama, iako neko ne želi da prihvati ispruženu ruku, želimo sa Bošnjacima da gradimo dobre i prijateljske odnose. Događaji iz Priboja više ne smeju da se ponove.

– Mi smo posle 37 godina doneli dve zlatne medalje u boksu. Jednu nismo doneli. Reč je o jednom Mamiću ili Memiću, oprostite ako grešim. Kad god bi donosio medalje ogrnuo bi zastavu Srbije s ponosom, i mi smo ponosni i moramo da sa našom bošnjačkom braćom gradimo tu budućnost – rekao je Vučić i našalio se da je za tu medalju kriv sudija:

– Opljačkao ga je – rekao je Vučić na smeh prisutnih.

– Ključni cilj kome ću posvetiti ovaj mandat je da Srbija bude bolja zemlja neko kad sam došao. Nema te žrtve koju neću podneti, jer sa idealima nema kompromisa. Upravo zato što je moj jedini ideal Srbija. Preuzimam na sebe breme velike odgovornosti, ne samo prema ovoj generaciji, nego i prema prethodnicima i pokoljenima koja slede. Verujem da će naša politika biti lišena suda vremena. Verujem da će naše vreme označiti kao vreme stabilizacije i uzleta Srbije – rekao je Vučić.

– Onaj koji zna šta je država uvek zna šta mu je dužnost i nikada to ne zaboravlja. inetersi države su uvek iznad pojedinačnih – rekao je Vučić i zahvalio svim prisutnima.

– Hvala vam na tome što ste trpeli moje drugačije stavove. Cilj je dobro za naš srpski narod i mi smo na tom cilju zajedno radili.

Advertisements

Predsednik Vučić se posebno zahvalio svojoj porodici, Miloradu Dodiku, kao i patrijarhu Porfiriju.

– Zbog svega navedenog, moliću se Bogu kao Rebeka Vest dok su nacističke bombe padale na njenu domovinu. Gospode, dozvoli mi da se držim srpski. Neka živi Srbija! – rekao je Vučić na ogroman aplauz prisutnih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *