Na dobošu jedno od najstarijih preduzeća u Srbiji

Agencija za licitiranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju jednog od najstarijih privrednih preduzeća u Srbiji AD “Jagodinska pivara”.

Reč je o Fabrici slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića u stečaju.

Javno nadmetanje je zakazano za 4. decembar u Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika, Centar za stečaj u Beogradu, a procenjena vrednost pivare je 711 miliona dinara.

“Stečajni upravnik je dužan da prihvati najvišu dostavljenu ponudu, ukoliko je iznad 50 odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje”, navodi se u oglasu.

“Ako najviša dostavljena ponuda iznosi manje od 50 odsto procenjene vrednosti, stečajni upravnik je dužan da pre prihvatanja takve punde dobije saglasnost Odbora poverilaca.”

Depozit za licitaciju iznosi 142,2 miliona, otkup prodajne dokumentacije košta 250.000 dinara, a rok za otkup prodajne dokumentacije je 27. novembar ove godine.

Javna prodaja je oglašena na osnovu Rešenja o bankrotstvu Privrednog suda u Kragujevcu i odluke Odbora poverilaca.

Na prodaju su 41 objekat u krugu fabrike, zgrada prehrambene industrije i proizvodnje pića (JAPS) površine 3.126 kvadratnih metara, kvasara površine 1.224 metra, silosi sa deset ćelija i sa četiri međućelije površine 615 metara, ležni podrumi, vrioni podrumi, mašinska sala, kuvarnica, sladara, sušara, služba održavanja i trafostanica površine 4.452 metra…

Takođe, na prodaju su i poslovno-skladišni objekti u Nišu, Kruševcu i Požaravcu, oprema pivare koja se sastoji iz opreme nekoliko različitih pogona…

Inače, Privredni sud u Kragujevcu je 24. marta 2016. godine doneo odluku o uvođenju stečaja u Jagodinsku pivaru.

Otvaranje stečaja za Fabriku slada, piva, kvasca i bezalkoholnih pića A.D. Jagodinska pivara, osnovane 1852. godine, pokrenula je tadašnja Agencija za privatizaciju.

Tekući račun Jagodinske pivare je bio u blokadi od 2. juna 2015. godine za oko 900 miliona dinara.

Advertisements

Zbog ranije najavljene mogućnosti uvođenja stečaja, svih preostalih 145 radnika u pivari se prijavilo za dobrovoljni odlazak iz pivare uz socijalni program, koji su i dobili.

Izvor: B92