Sprečen napad na predsednika Francuske

Francuske bezbednosne službe uhapsile su šest osoba u okviru preliminarne istrage pod sumnjom da su planirali napad na predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Sprečen napad na predsednika Francuske
Screenshot

Francuski kanal BFM TV prethodno je objavio da je šest pripadnika francuske ultradesnice uhapšeno zbog pretnji koje su upućivali predsedniku države.

Rojters navodi da su hapšenja izvedena u tri područja – Izeru koji se nalazi jugoistočno od grada Liona, Mozelu na francuskoj granici sa Nemačkom i Luksemburgom i u Ij-e-Vilenu, na severozapadu Francuske u blizini grada Rena.

Agencija podseća da je Makron u intervjuu koji je objavljen u nedelju upozorio na pretnju koju predstavljaju ultradesničarski pokreti širom Evrope, kazavši da je nekritičko samozadovoljstvo država koje je na Starom kontinentu vladalo 30-ih godina prošlog veka utrlo put usponu Hitlera u Nemačkoj i Musolinija u Italiji.

Advertisements

Podseća se da je Makron danas u Verdunu, gradiću na severoistoku Francuske, gde prisustvuje nastavku obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, u okviru čega će tokom vikenda ugostiti 60 državnika iz celog sveta.

Izvor: 021