Na sudijske funkcije stupilo 57 svršenih polaznika Pravosudne akademije

Na sudijske funkcije stupilo 57 svršenih polaznika Pravosudne akademije

Povodom polaganja zakletvi novoizabranih sudija, oglasio se Alumni klub pravosudne akademije svojim saopštenjem, koje vam prenosimo u celosti.

Jučerašnjim polaganjem zakletvi u Narodnoj skupštini Republike Srbije, okončan je najveći izbor sudija još od opšteg reizbora 2009. godine. Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) očekuje da će povećanje ukupnog broja sudija doprineti efikasnosti pravnog sistema.

Advertisements
Na sudijske funkcije stupilo 57 svršenih polaznika Pravosudne akademije
Foto: www.alumni-pars.rs

Većina novoizabranih sudija dolazi iz reda sudijskih saradnika, a značajna novost jeste što je na sudijske funkcije stupilo i 57 svršenih polaznika Pravosudne akademije, institucije koja nakon ustavnih izmena treba da postane obavezna stepenica u obuci svih budućih sudija i tužilaca. Pravosudni sistem, poznat po sporom prihvatanju promena je nakon jučerašnjeg izbora pokazao da ipak ima sluha i prostora za reforme i to pre svega zahvaljujući Visokom savetu sudstva (VSS) koji je Narodnoj skupštini predložio kandidate.

AKPA je nakon stupanja na funkciju novih sudija postao udruženje koje pored polaznika Pravosudne akdemije u svom članstvu ima značajan broj mladih sudija i tužilaca i u tekućem reformskom procesu će nastaviti da predlaže normativna rešenja za koja smatra da će unaprediti vladavinu prava u našem društvu. AKPA će nastojati i da doprinese ponovnom uspostavljanju dijaloga između svih ključnih nosilaca pravosudne politike, a koji je otežan nakon skoro dvogodišnje javne rasprave o ustavnim izmenama, jer trenutno postoje izrazite podele u strukovnim udruženjima koja su svrstana u tabore. AKPA će ovaj problem osvetliti organizovanjem javnih debata i serijom video intervjua koje će uskoro početi da objavljuje, dok će u fokusu delovanja ostati i pitanje reforme Pravosudne akademija koja bi trebalo da bude ustrojena kao samostalna institucija, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije, čvrsto povezana sa pravosudnim savetima i čiji bi polaznici bili sve buduće sudije i tužioci.

Na sudijske funkcije stupilo 57 svršenih polaznika Pravosudne akademije