Najbolji načini da prebrodite mamurluk

Najbolji načini da prebrodite mamurluk

Ne morate da popijete flašu žestokog pića da biste sutradan osećali posledice.

Nekad su dovoljna i tri pića, zavisi od opšteg stanja organizma, raspoloženja, ishrane, godina.

Teška glava, slabost, malaksalost, nemiran stomak, suva usta – dobro je poznata cena ludog novogodišnjeg provoda koja stiže na naplatu sutradan.

Ako niste poslušali savete da jedete pre odlaska na novogodišnju žurku i da pijete umereno, sve su šanse da ste probudili mamurni.

Spavanje je najbolji lek i unošenje blagih čajeva i vitaminskih napitaka. Najgora posledica pijanstva je dehidracija. Zato vas boli glava i imate vrtoglavicu. Ako voda ne pomaže popijte napitak za sportiste sa elektrolitima ili sok.

Doktorka Nada Macura za B92.net kaže i da bi osobu koja je preterala sa alkoholom najbolje bilo da tokom sna nadgleda član porodice ili neko drugi.

“Može se desiti da upadne u alkoholnu komu što je dramatično. Ukoliko su se i prejeli pripaziti da ne povrate. Najbolje da postavimo tu osobu na bok dok spava da ne bi udahnuli to što povraćaju”, dodaje ona.

Voće koje najbolje leči mamurluk su banane. A bilo koje sveže voće je u svakom slučaju dobra ideja, jer ono pomaže da vratite energiju, nadoknadite vitamine i druge nutrijente, koje je telo potrošilo pokušavajući da se oslobodi toksina dok ste unosili alkohol.

Pošto verovatno ne možete da jedete, pokušajte bar sa tanjirom bistre supe. Ukoliko doručkujete bilo bi dobro da to budu jaja, a možete i da popijete lek protiv bolova ukoliko ne povraćate.

Zaboravite na narodnu “klin se klinom” izbija. Još alkohola ujutru samo će odložiti mamurluk. Nije rešenje ni kafa, jer kofein dehidrira organizam, pa će simptomi mamurluka biti samo pojačani. Pijte što više vode, a jedini pravi lek je – vreme.

Advertisements
Najbolji načini da prebrodite mamurluk

Autor: B92

Izvor: 021