Najelitnija jedinica VS promenila komandanta – uticaj trgovca oružjem, pomoćnika ministra odbrane Miloradovića ili opravdana promena?

Najelitnija jedinica VS promenila komandanta – uticaj trgovca oružjem, pomoćnika ministra odbrane Miloradovića ili opravdana promena?

Specijalna brigada Vojske Srbije, zadužena za brzo delovanje, promenila je komandanta. Radi bržeg reagovanja jedinice, za nju je, od prvog dana aprila, zadužen Načelnik generalštaba Vojske Srbije.

Iako se radi o opravdanoj promeni, vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je to samo mali deo reorganizacije vojske i strahuje da taj proces može biti zloupotrebljen. U Ministarstvu odbrane negiraju takvu mogućnost.

“Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred”, tako glasi moto pripadnika Specijalne brigade, za koju od 1. aprila više nije nadležna komanda Kopnene vojske, već načelnik Generalštaba.

Najelitnija jedinica VS promenila komandanta - uticaj trgovca oružjem, pomoćnika ministra odbrane Miloradovića ili opravdana promena?
Screenshot

Do tih promena došlo je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, radi efikasnijeg “suprotstavljanja svim savremenim izazovima, rizicima i pretnjama”.

Promena položaja Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja i pojednostavila linija komandovanja najelitnije brigade Vojske Srbije, ovakav način komandovanja praksa je u sličnim jedinicama u većini armija u svetu, navodi Ministarstvo odbrane Srbije.

Screenahot

Specijalna jedinica formirana je 2006. godine od nekih od najelitnijih jedinica: 63. padobranske brigade i 72. specijalne brigade, kao i manjih delova 82. pomorskog centra i protivterorističkog odreda “Kobre”. Njeni zadaci su do danas nepromenjeni – “izvođenje diverzantskih, protivdiverzantskih i protivterorističkih dejstava, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, prvenstveno u neprijateljevom rasporedu”.

“Očigledno se ulazi u reorganizaciju, što je dobro”, rekao je Radić.

Ipak, svaka dobra ideja može biti zloupotrebljena, strahuje Radić i upire prstom u sam vrh vojske.

“Loše može da bude ako se pokaze da tu ima previse uticaja Ministrastva odbrane iz senke, pomoćnika ministra odbrane Nenada Miloradovića, za koga postoje razni indikatori koji ukazuju da on u stvari vodi glavnu reč u reorganizaciji. A s obzirom da je on trgovac oružjem i promoviše svoje projekte naoružavanja, moglo bi se dogoditi da je ta reorganizacija prilagođena njegovim planovima proizvodnje naoružanja”, kaže Radić.

Kao primer, Radić navodi oklopno borbeno vozilo “Lazar 3”, jedan od ponosa domaće vojne industrije,
u koji, kako navodi, nije ugradjen top po NATO standardima koji je vojska tražila, već mitraljez manjeg kalibra koji je već postojao u proizvodnji.

Najelitnija jedinica VS promenila komandanta – uticaj trgovca oružjem, pomoćnika ministra odbrane Miloradovića ili opravdana promena?
Lazar 3, Screenshot

“E sad, mogli bi smo zamisliti scenario u kojoj Miloradović koristeći funkciju u kojoj se nalazi, stvori sliku da je organizaciji potrebno upravo sredstvo koje sada može da se proizvodi, a ne ono koje je vojska tražila”, dodaje on.

Nenad Miloradović u telefonskom razgovoru nije želeo da odgovara na Radićeve optužbe i, pozivajući se na procedure, uputio da sve informacije zatražimo preko Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

“Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović ni na koji način nije učestvovao u donošenju pomenute odluke, zato što odluke u vezi sa komandovanjem Vojskom Srbije nisu u njegovoj nadležnosti”, navelo je ministrastvo.

U odgovoru se dodaje da je odluku o promeni linije komandovanja doneo ministar odbrane na osnovu smernica predsednika Srbije datih na analizi operativnih sposobnosti Vojske Srbije za 2017. godinu.

A kako N1 nezvanično saznaje, iako nema direktne opasnosti po bezbednost građana Srbije, jedan od povoda za takvu odluku bila je i aktuelna situacija na Kosovu.

Izvor: N1/ AUTOR: Nikola Radišić