Najpoznatiji rok festival na svetu sledeće godine dobija reprizu

Nezaboravni muzički festival u Vudstoku, održan u avgustu 1969. godine, sledeće 2019. će obeležiti 50. rođendan takođe festivalom, saopštili su organizatori obeležavanja jubileja čuvenog muzičkog događaja hipi ere u SAD.

Umetnički centar “Betel Vuds” (Bethel Woods Center for the Arts) koji se nalazi na oko 160 kilometara severno od Njujorka, lansirao je promociju godišnjice predviđene da se održi od 16. do 18. avgusta 2019. godine, prenela je agencija Frans pres.

Centar je naveo da želi tri dana muzike, kulture i boravka u zajednici kao pre 50 godina.

“Ljudi su pre 50 godina došli u miru, inspirisani da promene svet putem muzike. Kao čuvari istorijskog mesta, odlučili smo da očuvamo tu bogatu priču i duh, i naučimo mlade generacije da pozitivno doprinose društvu putem muzike, kulture i duha zajedništva”, navodi se u saopštenju tog centra.

Mnoge zvezde festivala su preminule, među kojima Dženis Džoplin i Džimi Hendriks, ali se na jubilarnom festivalu očekuju Džoan Baez ili grupa Hu (Who), koji su pre 50 godina bili na festivalu.

Festival u Vudstoku u avgustu 1969. godine održan je usred rascepa američkog društva zbog Vijetnamskog rata.

Festival, na kome se očekivalo oko 50.000 ljudi, posetilo je oko 500.000. Festival u Vudstoku se smatra najpoznatijim ikada održanim rok festivalom.

Mnogi su mišljenja da je to bio najbolji primer kontra-kulture 60-ih godina i ere hipija. Među učesnicima su bili Džoan Baez, Karlos Santana, Grejtful ded, Kridens klirvoter rivajval, Hu, Džeferson erplejn, Džo Koker, Džoni Vinter, Džoni Mičel, Dženis Džoplin i Džimi Hendriks.

Advertisements

Snimljen je i dokumenarni film o Vudstoku u režiji Majkla Vodlija, a tadašnji montažeri filma su bili Martin Skorseze i Telma Skunmejker.

Izvor: B92