Naučnici žele da na svet donesu prvu bebu u svemiru

Naučnici žele da na svet donesu prvu bebu u svemiru

Ideja o porađaju u svemiru možda zvuči kao zaplet iz najnovijeg naučnofantastičnog filma, ali naučnici smatraju da bi to za šest godina moglo postati realnost.

Kompanija “Spejs lajf oridžin” objavila je da planira da porodi prvu ženu u svemiru 2024. godine i da za to traži volontere, preneo je britanski “Miror”.

Kis Mulder, direktor i osnivač kompanije kaže da ukoliko čovečanstvo planira da postane multiplanetarna vrsta, mora da nauči kako da se razmnožava u svemiru.

Kompanija tvrdi da će stvoriti “svemirski inkubator”, koji će biti poslat u orbitu 2021. godine i nosiće jajne ćelije i spermu.

Kada se nađu u svemiru, embrioni će početi da se razvijaju, iako detalji o tome kako će se sve odvijati još uvek nisu jasni.

Nakon četiri dana, inkubator će se vratiti na Zemlju i prava trudnoća i rođenje će se odigrati.

Kompanija planira da 2024. porodi prvu bebu u svemiru.

Prema rečima portparola firme, tokom misije koja će trajati između 24 i 36 sati, žena će se poroditi izvan Zemlje, u pratnji treniranog, visokokvalitetnog medicinskog tima.

Pažljivo pripremljen i nadgledan proces će preduprediti sve moguće rizike, slične zapadnim standardima koji postoje na Zemlji i za majku i za dete, rekao je portparol kompanije.

Naučnici žele da na svet donesu prvu bebu u svemiru

Izvor: B92