Nećemo saznati šta su se dogovorili predsednik Rusije i Srbije; Rizici Vučićeve posete Rusiji veći nego ikad do sada

Nećemo saznati šta su se dogovorili predsednik Rusije i Srbije; Rizici Vučićeve posete Rusiji veći nego ikad do sada

Spoljno politički komentator lista Politika Boško Jakšić ocenio je u Novom danu da će zapadna diplomatija pažljivo “staviti pod lupu” posetu Moskvi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nećemo saznati šta su se dogovorili predsednik Rusije i Srbije; Rizici Vučićeve posete Rusiji veći nego ikad do sada
Foto: Screenshot/ Youtube, N1

“Ne znamo šta će biti rečno u četiri oka predsednika Rusije i Srbije, to je najvažniji deo. On može biti propraćen šturim diplomatskim saopštenjem, ali mi i dalje nećemo znati šta su zaista dogovarali. Sve se to događa u trenutku visokog stepena napetosti u regionu, ali i ta dimenzija doprinosi značaju ove posete jer njeni rizici mogu da budu veći nego bilo koje do sada”, smatra Jakšić.

Komentarišući najavu predsednika Vučića da će od Putina tražiti podršku i savet, Jakšić je rekao da mu to ne deluje kao razgovor ravnopravnih partnera nego “mlađeg brata koji traži savet od starijeg ili od oca”.

“U startu to već ne deluje ravnopravno i mislim da je to značajna dimenzija ove posete”, smatra on.

Kad je reč o podršci, Jakšić ocenjuje da se to odnosi na politiku prema Kosovu.

“A to je – borite se za Kosovo, nemojte da pravite neke dogovore, Vučiću nemoj da poklekneš pred zavodljivom pesmom sirena evropskih koje ti obećavaju Srbiju na Zapadu i članstvo u EU… Dakle, drži se onih nebeskih principa kojih se drži i kleronacionalistička opozicija u Srbiji”, ističe Jakšić.

S druge strane, što se saveta tiče, Jakšić ocenjuje da Rusija nije odmakla od stare sovjetske navike da daje naredbodavne savete.

“Savet će biti u tom istom kontekstu – nastaviti sa takvom politikom, a biće zapakovana u formu da Rusija ostaje kod stava da kako god se Srbija dogovori sa kosovskim Albancima da će Moskva to podržati. Ali iza toga stoje ruski interesi”, smatra on.

Foto: Reuters/Sergei Chirikov

U trenutku veoma zaoštrenih odnosa između Zapada i Rusije, dodaje Jakšić, ruski interesi na Zapadnom Balkanu su intenzivni i definisani, uključujući i Srbiju – blokada visokog stepena zbližavanja zemalja regiona, pre svega u vezi sa ulaskom u NATO, ali i kad je reč o evropskim integracijama.

S druge strane, ono što se dosad najkonkretnije čuje iz Moskve jeste da će Rusija iskoristiti pravo veta u Savetu bezbednosti i na taj način braniti interese Srbije, dodaje Jakšić.

“To je jedna apstraktna pretnja, koja nije dosad bila korišćena, ali koju Rusija čini mi se jako dobro naplaćuje. Kada govorimo o odnosu jedne velike države, kao što je Rusija, i male države kao što je Srbija, često zarad sebe hoćemo da kažemo da su to odnosi ravnopravnih partnera. Nema tu ravnopravnosti, već očekivanja da uradite ono što su interesi velike sile”, smatra Jakšić.

On podseća da je to Vučićeva 14 poseta Moskvi ukupno, a da se za to vreme nijednom nije sastao sa američkim predsednikom.

“Tako da taj balans već deluje sumnjivo. Važno je kako će poseta biti pročitana na Zapadu, kod naših evropskih partnera. Ako šef države ide da traži savete onda će to biti dočekano sa visokim stepenom podozrenja na Zapadu”, kaže on.

Prema mišljenju Jakšića, postoji opasnost da Zapad to protumači kao provokaciju.

“Kao odgovor Vučića Zapadu – niste hteli da podržite moje predloge i rešenja za Kosovo, evo ja mogu da pokažem da ću dobiti podršku na drugoj strani. Takva vrsta igre bi bila opasna jer nijedan predsednik male zemlje, pa ni Srbije, nije dorastao takvoj vrsti igre sa velikim silama, sem u slučaju da je spreman da se potpuno njima priključi i da sledi njihove interese”, zaključuje Jakšić.

Advertisements

Izvor: N1