Nemački ambasador u Srbiji: Rešiti kosovski problem i to što pre

Nemački ambasador u Srbiji: Rešiti kosovski problem i to što pre

Nemačka želi održivo rešenje za kosovski problem i to što pre, rekao je nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib.

Zabrinuti smo i skeptični zbog ideje o razmeni teritorija, jer bi to rešenje moglo da stvori još veće probleme na srednjoročnom i dugoročnom planu”, rekao je Šib na konferenciji “Bezbednosni izazovi zapadnog Balkana i Srbija” u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

Šib je naveo da je glavni zadatak ambasade Nemačke u Srbiji da podrži dva odvojena procesa – evropski put Srbije i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

“Glavni zadatak naše ambasade je da pomogne Srbiji na putu ka EU i da postane članica EU. Istovremeno, želimo da podržimo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i razgovore pod pokroviteljstvom EU”, rekao je Šib i poručio “nismo tu da govorimo kako to da radite već da vas konstruktivno podržavamo”.

Nemački ambasador u Srbiji: Rešiti kosovski problem i to što pre
Screenshot

Ambasador koji je nedavno preuzeo dužnost u Beogradu, podsetio je da su ta dva paralelna procesa visoko na agendi spoljne politike Berlina i dodao da je ceo region zapadnog Balkana blizak srcu Nemačke.

Šib je podsetio da ispunjenje uslova za članstvo u EU nije nimalo lak posao, da poglavlja moraju biti zatvorena, a ceo posao usklađen sa međunarodnom politkom, zajedničkom spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom.

To nije samo pitanje ekonomije i zakona, to je pitanje spoljne politike i upravljanja krizom, rekao je Šib i dodao da je na tom polju važno i učesće Srbije u određenim misijama.

Izvor: B92

Advertisements