Nenad Jezdić: U kostimu Miloša Velikog

Pojavljivanje glumaca u kostimima istorijskih ličnosti izvan pozorišne scene, filma i TV, pogotovo kad je reč o državnim prigodama, stvar je mere, dobrog ukusa, a moguće i političkog ubeđenja, mada dramski umetnici i u takvim situacijama insistiraju na surovom profesionalizmu.

Poznati, afirmisani i višestruko nagrađivani glumac Nenad Jezdić u nedelju predveče, na svečanom otvaranju deonice auto-puta Obrenovac – LJig, kod isključenja za Ub, dočekao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića kostimiran kao knez Miloš Obrenović. Po vođi Drugog srpskog ustanka, za kog mnogi misle da je bio najumniji vladar u istoriji moderne srpske države, nazvan je ovaj novi drum o kome je, kako predsednik reče, „sanjano više od 70 godina“, pa se putarina za 103 kilometra asfalta plaća 420 dinara.

Da li se Jezdić u nedelju „samo bavio svojim poslom“ ili je krenuo stopama nekih svojih starijih kolega, kojima deo javnosti zamera angažman u naprednjačkoj propagandi na račun para poreskih obveznika? Jezdićev „slučaj“ ne može se porediti ni sa Aleksandrom Berčekom, koji je pred kamerama maestralno „overio“ ulogu Miloša Velikog pre nego što se angažovao kao SPS kadar.

Rodom Valjevac, Nenad Jezdić je 12. jula napunio 47 godina. U Valjevu je završio osnovnu i srednju tehničku školu. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu diplomirao je u klasi profesora Predraga Bajčetića. Stalni je član Ateljea 212 već 21 godinu, a često gostuje i u Zvezdara teatru i JDP-u.

Iza sebe ima više od pedesetak pozorišnih, filmskih i TV uloga, a nisu mu mrske ni reklame. Zanimljivo je da je na TV i filmu u ulozi kultnog Crnog Gruje zamenio Sergeja Trifunovića, koji je nedavno ušao u politiku. Gotovo da nema domaće glumačke nagrade koju Jezdić nije dobio, iako već 17 godina živi na imanju u valjevskom selu Zabrdica, odakle potiče njegova porodica. Tu proizvodi rakiju od voća koje je sam sadio, a na novosadskom Poljoprivrednom sajmu 2012. osvojio je tri zlatne medalje.

Advertisements

Život na selu smatra svojom snagom i naziva „begom od sebe“. Postao je pobornik „pravih životnih vrednosti“, povratka na selo i vraćanje žena načinu života kad se „nisu oblačile kao kurve“. Od detinjstva u Valjevu druži se sa pevačem Željkom Joksimovićem, sa kojim deli i kumovske veze, a u srodstvu je sa glumcem Vojislavom Brajovićem. Sa suprugom Sarom, ikonopiscem, ima četvoro dece. U retkim intervjuima ističe da je „svoju reč i životnu hipoteku ostavio na Kosovu kod kralja Svetog Stefana Dečanskog“.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *