“Noćna straža” otvara 48. “Dane komedije” u Jagodini

Pred svečano otvaranje, u Galeriji Kulturnog centra biće otvorena izložba slika “Gluma 1948 – 2018”, koju priređuje Fakultet dramskih umetnosti Beograd uz muzički program Gudačkog tria “Del arte”.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Skupštine grada Jagodina.

U 20 sati, početak festivala najaviće fanfare, a prvu predstavu posle svečanog otvaranja, izvešće Atelje 212 iz Beograda.

Reč je o predstavi, jednoj od sedam u konkurenciji za nagrade, “Noćna straža” Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića.

U konkurenciji za nagrade, statuete “Ćuran” i “Jovanča Micić”, takmičiće se pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Sombora, Subotice i Prištine, po izboru selektora, reditelja Nebojše Bradiće, pod sloganom “Komedija je večno mlada”.

“Komedija je večno mlada”. Zašto?. Ljubav ne umire, to je toliko izvesno koliko i sve što prestavlja Eros, radost, sve što komedije na svoj način žive i traju, objasnio je Bradić na konferenciji za medije.

On je obećao da će “publika i festivalski zvaničnici, sigurno ove godine imati priliku da vide kvalitetnu produkciju dobrih predstava, s velikim brojem izvrsnih glumačkih ostvarenja, rediteljskim kreacijama, dobrim tekstovima”, rekao je Bradić.

Ove godine glumce, reditelje, pisce komedija na ulazu u Jagodinu iz pravca Ćuprije dočekaće veliki spomenik Jovanči Miciću, junaku “Puta oko sveta” Branislava Nušića.

Hroničari “Dana komedije” tvrde da su upravo Nušić i njegov junak Jovanča Micić opredelili Jagodinu, pre 48 godina, da ustanovi “Dane komedije”.

Najznačajnija nagrada “Dana komedije” je statua “Jovanča Micić” koja se dodeljuje najsmešnijoj predstavi na festivalu po oceni publike, a Jovanča Micić u Jagodini ima i svoju ulicu.

Prema izboru Bradića, publika u Jagodini u zvaničnoj konkurenciji za nagrade videće i predstave: 21. marta “Tenor na zajam” Kena Ludviga, režija Olja Đorđević u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, narednog dana “Šuplji kamen” Nikolaja Koljade, režija Tatjana Mandić Rigonat u produkciji UK “Vuk Karadžić” Beograd.

Četvrta predstava, 23. marta, jeste “Ženidba” N.V Gogolja, u režiji Milana Karadžića u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

“Ukroćena goropad” Vilijama Šekspira, u režiji Olje Đorđević, u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica, na programu je 24. marta, a 25. marta “Ljubav u Savamali” Ivana M. Lalića, režija Darjana Mihajlović u izvođenju Zvezdara teatra Beograd.

Poslednja takmičarska predstava je 26. marta “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, režija Tatjana Mandić Rigonat u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Predstave će ocenjivati stručni žiri – reditelj Goran Marković, predsednik, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Violeta Jovanović i novinarka “Večernjih novosti” iz Beograda Vukica Strugar.

Najbolja predstava po oceni stručnog žirija dobija nagradu “Mija Aleksić” a po oceni publike “Miodrag Petrović – Čkalja”.

Advertisements

“Zlatnog ćurana” za životno delo ove godine je dobila glumica Ljiljana Dragutinović.

Izvor: RTV