Nova postavka u Muzeju afričke umetnosti do 15. aprila

Nova postavka u Muzeju afričke umetnosti do 15. aprila

Izložba tradicionalnih ritualnih predmeta zapadnoafričkih naroda pod nazivom “Duhovi Afrike -ritualna zapadnoafrička umetnost”, otvorena je sinoć u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.

Izloženi predmeti povezani su sa religijskom praksom i duhovnim verovanjima Afrikanaca.

Različiti duhovi, od predačkih figura do nebeskih supružnika, agrikulturnih mitskih heroja ili duhova zaštitnika prikazani su na maskama, skulpturama, drvenim figurama, amuletima, tkaninama i lovačkom odelu.

Postavka obuhvata oko 50 predmeta koji vode poreklo iz zapadnoafričkih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi.

Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a većinom potiču iz zbirke Vede i dr Zdravka Pečara, donatora i idejnih tvoraca Muzeja afričke umetnosti.

Postavka je obogaćena fotografijama i arhivskim materijalom koji ilustruje značenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta. Izložba se može pogledati do 15. aprila.

Na otvaranju izložbe višeg kustosa Aleksandre Prodanović Bojović, govorili su član Veća gradske opštine Savski venac Danijela Mirjanić, profesorka Senka Kovač sa Katedre za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, direktorka Muzeja Marija Aleksić i autorka.

Izložba je tokom decembra premijerno prikazivana u Muzeju Makedonije u Skoplju.

Advertisements

Nova postavka u Muzeju afričke umetnosti do 15. aprila

Izvor: B92