Novi debakl Tereze Mej

London — Britanski parlament ponovo je juče ubedljivom većinom odbacio sporazum o Bregzitu, koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla sa zvaničnim Briselom.

Mejovoj je nedostajalo čak 149 glasova za usvajanje sporazuma, jer se 391 poslanik negativno izjasnio o predlogu sporazuma premijerke, prenosi Rojters.

Velika Britanija bi zvanično trebalo da izađe iz Evropske unije 29. marta.

Mej je ranije pozvala poslanike da “demokratiju stave ispred stranačkih podela ili ličnih ambicija”, u očekivanju da će brojni evroskeptici u njenoj Konzervativnoj stranci i opozicioni parlamentarci glasati protiv sporazuma.

Podsećajući da je “ovaj dom ranije već glasao protiv dogovora”, Mej u parlamentu pre glasanja obećala da će, ako joj parlament opet kaže “ne”, u sredu dati na glasanje odluku o izlasku iz Unije bez dogovora.

“Mislim da svi treba da znaju, oni koji žele da do Bregzita dođe, da rizikuju da Bregzita uopšte ne bude ako večeras ne izglasamo ovaj sporazum”, istakla je premijerka.

Mej je susret sa svojim konzervativnim poslanicima uoči glasanja o sporazumu nazvala “dovoljno dobrim”.

Na pitanje je li sastanak prošao dobro, Mej je novinarima odgovorila “dovoljno”.

Konzervativni poslanici i ministri prisustvovali su sastanku nekoliko sati uoči glasanja parlamenta o izmenjenom sporazumu Mej i EU.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je sinoć nakon glasanja u britanskom parlamentu, da “duboko žali” zbog odluke poslanika da odbace sporazum koji je sa EU postigla o izlasku velike Britanije iz EU.

Mejova je poslanicima nakon glasanja kazala da se i sama borila sa tim pitanjem, ali i da je svesna “potencijalne štete” koja preti Britaniji ukoliko napusti EU bez dogovora, prenosi BBC.

Prema njenim rečima, tražiće od Donjeg doma parlamenta da se sutra glasa o izlasku Britanije iz EU bez sporazuma.

Mej je dodala i da ukoliko produže član 50 Lisabonskog sporazuma, EU će želeti da zna šta Britanija želi da postigne sa tim produženjem i istakla da se poslanici sada nalaze pred “teškim izborom” šta dalje da urade.

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da je vlada pobedjena velikom većinom i da mora da prihvati da njihov sporazum nema podršku parlamenta i da je premijerka u potpunosti svesna štete koju Bregzita bez sporazuma može da nanese.

Advertisements

“Vreme je za opšte izbore”, rekao je Korbin.

Tanjug