Novi udar SPS-a na sirotinju: Zabranjuju uvoz automobila starijih od 10 godina

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan najavio je danas da će uskoro biti zabranjen uvoz starih automobila sa motorom evro 3 standarda, piše Blic

– Time zaista bitno utičemo na kvalitet životne sredine u kojoj živimo. Ja sigurno neću odustati od ovoga – da se zabrani uvoz najstarijih vozila sa evro 3 motorom – poručio je Trivan gostujući na Tv Prva.

Trivan je juče izjavio da njegovo ministarstvo i vlada uveliko razmatraju mogućnost da od početka naredne godine bude zabranjen uvoza automobila s najlošijim motorima – evro 3 i 4, kao i automobila starijih od 10 godina.

Ministar je objašnjavajući svoju izjavu rekao danas da se može videti, ako se analiziraju podaci za svaku godinu, da od ukupnog broja polovnih vozila koja se uvezu više od 50 odsto budu najstarija vozila, starosti preko 11 godina, kao i da su uglavnom u evro 3 kategoriji i sa dizel motorom.

– Mora ozbiljno da se pogleda statistika. I nećemo da odustanemo od toga da nađemo rešenje za ta vozila koja najviše zagađuju – dodao je Trivan.

Na pitanje šta će biti sa takvim vozilima koja se već voze na našim ulicama, ministar je rekao da korišćenje tih vozila ne može da se zabrani.

– Ali možemo pri registraciji pojačati ono što već postoji – kontrole. Hajde da ponovo merimo kako treba izduvne gasove. Kada budemo kadri da merimo količinu izduvnih gasova koji su štetni, onda više nije bitno da li ste uvezli vozilo od 20 godina – naveo je Trivan.

Na pitanje zašto se to onda sada ne radi, ministar je rekao da nemamo tehničke mogućnosti.

Prema raznim pokazateljima, kupovina novih automobila (kako iz uvoza tako i proizvedenih u fabrici Fijat u Kragujevcu), kao i automobila skupljih od 5.000 evra rapidno opada iz godine u godinu, pa je u dogovoru sa uvoznicima i vlasnikom Fijata, Ivica Dačić predsednik Socijalističke partije Srbije dao nalog ministru Goranu Trivanu da se donese novi zakon.

Sem velike sume novca koju će dobiti za odrađeni posao, socijalisti će dodatno dobiti i političke poene jer će se sav bes građana svaliti na Aleksandra Vučića, kao čoveka koji se za sve u Srbiji pita.

Namera ministra Gorana Trivana da uskrati onom najsiromašnijem sloju građana da može da kupuje koliko-toliko kvalitetna i bezbedna vozila, najbolje govori o njemu i partiji kojoj pripada.

Partija koja se lažno predstavlja kao socijalistička i ministar koji je umešan u više afera, živeći u svojim besramno stečenim bogatstvima i izolovani od stvarnih problema ojađenih i gladnih građana Srbije, lažnom borbom za očuvanje životne sredine, stavili su se po ko zna koji put, na stranu tajkuna i uvoznika novih automobila. Naravno da lažni socijalisti i lažni ekolozi ništa ne rade besplatno niti za male pare, i kao kod svake prostitutke kojoj se bliži kraj radnog veka, ne libe se ničega, pružaju apsolutno sve usluge i za svaku od njih imaju određenu tarifu, bitno je samo da se sve plati unapred.

Balkanska