“1 od 5 miliona” – General Malinović: “Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni?”

“1 od 5 miliona” – General Malinović: “Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni?”

U Beogradu je pod nazivom “Isti zahtevi – nema povlačenja”, održan 16. građanski protest “Jedan od pet miliona”. Posle obraćanja Branislava Lečića i Sreta Malinovića, učesnici protesta otišli su do zgrade RTS-a gde je izveden “Dnevnik slobodne Srbije”. Protest se završio ispred VKS gde je pružena podrška građanima zaduženim u švajcarskim francima.

Okupljeni nose transparente na kojima piše “Ne damo Kalemegdan”, “Ne dozvoli da strah bude profesija”, “Šojiću sidji sa belu ladju – Gorcka”, “Reci ne čiki sa sendvičima” i “Pričaju nam da je bolje, a u Pošti nikad gore”.

Okupljenim građanima su se na platou obratili glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić i general u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović. Iako je bio najavljen, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović nije govorio na protestu. Kako saznajemo, on nije želeo da govori na 20. godišnjicu NATO bombardovanja, kako to vlast ne bi zloupotrebila.

"1 od 5 miliona" - General Malinović: "Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni?"
Foto: instagram.com/dasenelazemo

Lečić je poručio vlastima da će se cela Srbija okupiti u 13. aprila u Beogradu, ukoliko do tada ne budu ispunjeni zahtevi protesta: da predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednica Skupštine Maja Gojković podnesu ostavke, da čelni ljudi RTS-a i članovi REM-a podnesu ostavke, i da se obezbede uslovi za održavanje poštenih izbora u roku od šest do devet meseci.

General Malinović oštro je kritikovao vlasti u Srbiji, a naročito ministra odbrane Aleksandra Vulina.

“Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni? Šta bi rekao naš slavni vojvoda Mišić, ko je juče u 50. godini položio vojničku zakletvu nakon tri dana vojničke vežbe? Neću ime da mu izgovorim. To nije poniženje samo za Vojsku, to je poniženje za sve žrtve od Osmanlija do danas. To je poniženje za Srbiju”, ocenio je Malinović, govoreći o ministru Vulinu.

“Dnevnik slobodne Srbije” ispred RTS-a

Potom su se građani u protestnoj šetnji uputili ka zgradi RTS-a gde se održava performans “Dnevnik slobodne Srbije” koji je vodio advokat Vladimir Gajić.

Okupljenima su se u “Dnevniku” obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Ulaz u zgradu RTS-a iz Takovske ulice bio je ograđen trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

Na samom ulazu nalaze se lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Janko Veselinović koji su okrenuti ka okupljenim demonstrantima i tako brane da neko uđe u zgradu.

Đilas je kazao novinarima da građani zahtevaju da se mediji oslobode i da je neophodno da vlast prestane da pokušava da deli narod.

On je kazao da je ulazak u zgradu RTS-a prošle subote bila reakcija građana jer vlast nije htela da čuje građane koji protestuju.

“Nepohpodno je da vlast shvati da ne može da ne razgovara sa svojim građanima”, rekao je Đilas i pozvao građane da polože cveće na ulaz RTS-a za nastradale novinare u bombardovanju.

“1 od 5 miliona” – General Malinović: “Šta bi rekli heroji sa Košara, ko je danas ministar vojni?”

Mnogi su upalili sveće za poginule novinare, ali i za, kako je rečeno “skidanje medijskog mraka jednom zauvek”.

Nakon završetka “Dnevnika slobodne Srbije” učesnici protesta su se uputili do zgrade Vrhovnog kasacionog suda kako bi podržali građane zadužene u švajcarskim francima koji štrajkuju glađu ispred te institucije.

Građani iz Udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima CHF Srbija ispred Vrhovnog kasacionog suda u suzama su dočekali protestnu kolonu.

Kažu da takvu podršku nisu očekivali, ali poručuju i da su svi oni zajedno žrtve istog sistema.

Advertisements

U ime štrajkača građanima je zahvalila Jelena Pavlović koja je poručila da “neće odustati od štrajka dok Srbija ne postane pravna država”.

N1, Vesti online