Preminula Mira Vasiljević, biser narodne muzike

Miroslava Mira Vasiljević preminula je u noći petak na subotu u 85. godini, u Beogradu.

Slavna pevačica dugo se borila sa teškom bolešću, a poslednje godine provela je u Domu za stare na Bežanijskoj kosi, gde je u avgustu 2018. poslednji put i uslikana za javnost.

Ispraćaj Mire Vasiljević je u sredu, 27. marta, u 12.30 na Novom groblju.

Miru su zvali “muzički biser narodne muzike”; bila je osnivač ženskog vokalno-instrumentalnog ansambla Đerdan, dobitnica je brojnih priznanja, a Savez estradnih umetnika dodelilo joj je nagradu za životno delo.

Miru su u avgustu 2018. usrećili deca i trubači koji su je posetili kako bi joj uručili priznanje za trajan doprinos očuvanju tradicije, koje dodeljuje udruženje “Riznica starovlaškog kraja” iz Užica.

Mira je poslednje dve godine provela u kolicima, u kojima je bila od povrede povrede zadobijene pri padu.

– Ne znam da li sam sve ovo zaslužila. Nisam znala da ću da umrem od ljubavi. Teško govorim. Boli me što ne mogu da budem ono što sam bila, ali ja sam svoje zdravstveno stanje prihvatila, takav je život. Žalim samo što moje ćerke pate zbog mene. Godine su učinile svoje, ali ja volim život, ljude i presrećna sam što sam kao umetnik dobila priznanje koje mi izuzetno znači. Nadam se da je moje stanje trenutno i da ću uskoro ponovo stati na noge – rekla je Mira u avgustu 2018.

Miri je u posetu dolazila pevačica Snežana Babić Sneki, a viđene su i njene mlađe koleginice iz Đerdana – Gordana Stojičević i Gordana Lazarević, te Snežana Đurišić.

Podsetimo, pesma “Pod jorgovanom” velikog srpskog pesnika Alekse Šantića, poznata i sa drugim naslovom po početnom stihu “Ko ti pokida sa grla đerdane”, uvrštena je među sto najboljih u 20. veku.

Advertisements

Interpretirale su je legendarne pevačice – Radmila Dimić, Anđelija Milić, Nada Mamula, Dušica Bilkić, Mira Vasiljević, Merima Njegomir. Danas je neizostavna na repertoaru Zvonka Bogdana i mlađih izvođača.

Izvor: Telegraf.rs