NUNS i NDNV: Da li se TV O2 uključila u kampanju protiv slobodnih medija?

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su da najoštrije protestuju zbog odluke televizije O2 da svoju emisiju Fokus daju na raspolaganje Bogoljubu Pješčiću.

Oni u saopštenju podsećaju da je Pješčić čovek koji je nedavno pretio direktoru programa N1 Jugoslavu Ćosiću i glavnom uredniku agencije Beta Draganu Janjiću.

Neprihvatljivo je da televizija sa nacionalnom frekvencijom omogući čoveku o čijim pretnjama dvojici uglednih novinara je obaveštena javnost i koga je tim povodom saslušala policija, da emisiju iskoristi za nastavak kampanje protiv Ćosića i Janjića iznoseći neargumentovane kritike i optužbe te da tako vrši javni pritisak na te dve medijske kuće, navodi se u saopštenju.

Hajka protiv Šabića je organizovana kampanja mržnje
Printscreen

NUNS i NDNV podsećaju da je nezadovoljstvo uređivačkom politikom pravo svakog građanina, da za izražavanje tog nezadovoljstva postoje razni mehanizmi, od Saveta za štampu kao samoregulatornog tela do Regulatornog tela za elektronske medija.

Međutim, kako ističu, to nezadovoljstvo ne sme i ne može biti inspiracija i opravdanje za otvorene pritiske, pretnje i zastrašivanje novinara i medija.

“Sve što je taj čovek izgovorio je neistina”, izjavio je direktor N1 Jugoslav Ćosić za agenciju FoNet sinoć posle emisije, reagujući na tvrdnje Pješčića da nije pretio ni njemu ni glavnom i odgovornom uredniku Bete Draganu Janjiću.

Prema Ćosićevim rečima, imajući u vidu količinu laži koju je Pješčić izgovorio i način na koji ih kombinuje, jasno je da se ne radi o slučajnoj i individualnoj provokaciji, već da se radi o smišljenoj kampanji, posebno sada kada mu se za te laži otvara prostor na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, navode NDNV i NUNS.

Oni u saopštenju podsećaju da je Pješčić krajem marta glavnom uredniku Bete Draganu Janjiću poslao preteću poruku: „Ako u subotu bude nereda, čini mi se da će Beta biti spaljena. Ništa strašno kao u RTS, demokratski izraženo nezadovoljstvo“.

Advertisements

Samo dve sedmice ranije, Pješčić je pozvao telefonom Jugoslava Ćosića, u razgovoru se lažno se predstavio kao službenik Vlade SAD i pretio mu dovodeći N1 u vezu sa terorizmom, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *