NUNS i NDNV: Otkud Vučiću moralno pravo da deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda!

NUNS i NDNV: Otkud Vučiću moralno pravo da deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda!

Vest da će predsednik Srbije Vučić na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu govoriti na skupu “Sloboda medija u kriznim situacijama” zvuči nestvarno, ali i cinično i krajnje licemerno, smatraju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Predsednik Srbije boraviće naredna tri dana u Davosu, a kako su preneli mediji, najavljeno je da će govoriti na skupu „Sloboda medija u kriznim situacijama“.

NUNS i NDNV ocenjuju da je nesporno da su bezbednost novinara i medija i medijske slobode u Srbiji u stalnoj, rastućoj krizi ali da je za to najodgovorniji upravo predsednik Aleksandar Vučić, te da otuda nema nikakvo moralno pravo da na jednom međunarodnom skupu deli savete ili preporuke na temu medijskih sloboda. Poznato je to novinarskim i medijskim organizacijama, novinarima i medijskoj zajednici u Srbiji, ali i međunarodnim organizacijama i institucijama.

Advertisements

Najsvežiji takav stav ponovili su juče predstavnici međunarodne organizacije Reporteri bez granica, posle sastanka s predsednikom Srbije. Direktorka kancelarije za Balkan organizacije Reporteri bez granica Polin Ades-Mevel posle sastanka je izjavila da su kod predsednika Aleksandra Vučića došli zbog atmosfere koja se pogoršava i da su posebno razgovarali o bezbednosti novinara, nakon napada na Milana Jovanovića. Dodala je: „Nismo uvereni da uzima u obzir u najvećoj mogućoj meri ovaj konkretan slučaj“.

NUNS će 29. januara u beogradskom Medija centru javno predstaviti svoj godišnji izveštaj o pritiscima i napadima na novinare u 2018. koji ukazuje na trend rasta nesigurnosti medijskih profesionalaca i opadanja medijskih sloboda u Srbiji. Koliko je za to kriva aktuelna Vučićeva vlast pokazuje podatak da je za tri poslednje godine evidentiran 81 slučaj pritisaka, napada, vređanja i diskriminacije novinara od strane javnih funkcionera.