O Trampu: “Ode u Evropu i zbog kiše ne oda poštu vojnicima”

O Trampu: “Ode u Evropu i zbog kiše ne oda poštu vojnicima”

Pariz — Bela kuća otkazala je zbog lošeg vremena najavljenu posetu predsednika Donalda Trampa groblju američkih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu.

O Trampu: "Ode u Evropu i zbog kiše ne oda poštu vojnicima"
Foto: Tanjug/AP/Evan Vuči

Tramp je trebalo da poseti američko groblje kod sela Belo u Francuskoj.

To je mesto bitke iz 1918. godine gde su Amerikanci i Francuzi potisnuli nemačke snage i gde je poginulo više od 1.800 Amerikanaca.

Tramp, koji boravi u Parizu da bi prisustvovao komemoraciji 100 godišnjice od završetka Prvog svetskog rata, trebalo je da položi venac na groblju i da održi minut ćutanja.

Međutim kiša pada u Parizu ceo dan i zbog lošeg vremena Tramp nije mogao da bude odvezen helikopterom na groblje, koje se nalazi oko 80 kilometara istočno od glavnog grada Francuske.

Šef kabineta Bele kuće Džon Keli, general u penziji, njegova supruga i državni sekretar SAD Majk Pompeo će obići groblje umesto američkog predsednika.

Mnogi su to promutačili kao preteranu nonšalantnost predsednika, čak i nepoštovanje.

Ben Rods, nekada savetnik predsednika Baraka Obame, naveo je na Tviteru da je iznenađen da nikakva druga opcija nije unapred predviđena u slučaju kiše.

“Osim uvrede prema našim veteranima, to je takođe uvreda i prema našim saveznicima. Tramp je došao u Evropu da bi ostao u hotelskoj sobi”, naveo je on.

Britanski poslanik Nikolas Soumers, unuk Vinstona Čerčila, naveo je da je Tramp “jadan” jer nije mogao da se suoči s lošim vremenom da bi odao poštu vojnicima. Kako je rekao, Tramp je obeščastio američke vojnike.

Dejvid Fram koji je nekada pisao govore za američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg ocenio je “neverovatnim” da predsednik putuje u Francusku na obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i da ne ode na groblje da oda poštu vojnicima koji su stradali u Francuskoj jer pada kiša.

Advertisements

Američki predsednik je sinoć doputovao u Pariz a u Vašington se vraća sutra odmah posle centralne komemoracije kod Trijumfalne kapije.

Izvor: B92