Obradović: Što Vi niste u zatvoru gospodine Mali?

Obradović: Što Vi niste u zatvoru gospodine Mali?

Srbija mora da vraća dugove koje je napravila prethodna vlast i pored toga ima suficit u budžetu od 70 milijardi dinara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali u Skupštini Srbije.

Obradović: Što Vi niste u zatvoru gospodine Mali?
Screenshot/ Delta

Naša zemlja je smanjila javni dug za 1,03 milijarde dolara i njegovo učešće u BDP-u za dva procentna poena sa 56,1 odsto na 54,1 odsto, rekao je Mali i istakao da je reč o dugu iz 2013. godine kojim su vraćeni stari krediti iz prethodnog perioda.

– Taj dug je iz 2013, kojim su vraćeni vaši stari krediti i sve što ste ostavili deci i građanima Srbije – odgovorio je Mali lideru Nove stranke Zoranu Živkoviću koji je postavio pitanje koja je struktura vraćenog duga.

Živković je prethodno pitao da li su opet u pitanju možda neke obaveznice ili hartije od vrednosti emitovane 2013. kada je na vlasti bila ista koalicija koja je i danas.

Takođe, Živković je kazao da je svakako dobro što je taj dug vraćen, ali da treba reći da to nisu dugovi prethodne već sadašnje vlasti.

Screenshot

– Koji je danas nominalni nivo našeg javnog duga i koji su planovi Vlade Srbije da ga vrati. Prava mera jednog budžeta je balans, da se godina završi sa nuilom. Jer, ako je suficit veliki to znači ili da se loše planiralo ili da je uzeto previše od poreskih obveznika ili da nije dovoljno dato korisnicima budžeta – naveo je Živković.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da Mali nema prava da drži “predavanja” pošto je bio jedan do šefova Agencije za privatizaciju iz vremena posle 5. oktobra.

– Siniša Mali je čovek toga režima, koji je prodao svoja uverenja i političke poglede i sada verno služi Vučiću i to govori koji je kredibilitet bilo čega što danas kaže. Sve što kaže su fejk njuz, prazne priče i zamajavanje građana Srbije – rekao je Obradović.

Screenshot

Zapitao je Malog da umesto što se hvali suficitom u budžetu odgovori kolika je cena goriva i drugo.

– Što niste vašeg prijatelja Miškovića sa kojim ste dizali času šampanjca na proslavi Delta holdinga dodatno oprezovali, što niste dodatno oporezovali strane banke u Srbiji i javne izvršitelje koji opljačkaše građane i tajkune, što Vi niste u zatvoru gospodine Mali zbog onoga što ste radili u Agenciji za privatizaciju… – rekao je Obradović nakon čega ga je prekinuo predsedavajući sednici Vladimir Marinković.

– Kolega Obradoviću, ne vidim razlog da se na taj način obraćate ministru i da vređate, slobodno govorite ono što ste naumili, ali nemojte vređati bilo koga u ovoj sali. Možete naučiti, tu vam je profesor Korać, malo o javnom nastupu i normalnom ponašanju, iskoristite priliku – rekao je Marinković.

Poslanici dela opozicije tražili su danas da se prekine sednica parlamenta, jer u sali tada nije bilo ministra finansija Siniša Mali, a tokom rasprave deo opozicije je nastavio sa jučerašnjom praksom da stoji i reklamira povrede Poslovnika skupštine.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović u parlament je došao u “žutom prsluku”, a tokom rasprave čuli su se povici “Lopovi, lopovi, “Dole vlada”.

Predsedavajući Veroljub Arsić je na poziv da se prekine sednice jer Mali nije tu, podsetio da se sada ne raspravlja o Predlogu budžeta za 2019.godinu, već da su na dnevnom redu amandmani na Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Opomena za Živkovića

Predsednica Skupštine Maja Gojković, koja je posle toga ušla u salu, izrekla je opomenu samostalnom poslaniku Zoranu Živkoviću.

Ona je prokomentarisala, s obzirom da je Obradović obukao žuti prsluk u znak protesta zbog visokih cena goriva, da su cene goriva u Srbiji smanjene, ali ih je, kaže, mržnja onemogućila da to vide.

Priča o “preletanju” nastavljena je i danas, a o tome su polemisali Obradović i šef poslanika SNS Aleksandar Martinović.

Martinović je rekao Obradoviću da od njega nema “većeg preletačevića” i da nijedan “žžuti poslanik” nije obukao žžuti prsluk, nego je “Boško naprasno požžuteo da pokažže da je veći demokrata i veći Đilasovac čak i od samog (Dragana) Đilasa”.

Obradović je kazao da Martinović ne možže da mu držži moralno predavanje, podsećajući ga ššta je govorio o predsedniku SNS Aleksandru Vučiću i bivššem predsedniku SNS Tomislavu Nikoliću, dva meseca pre nego je iz SRS preššao u SNS.

Advertisements
Obradović: Što Vi niste u zatvoru gospodine Mali?

Agencije, Balkanska