Moguća katastrofa, Kinezi, SAD, Putine, pomagajte!

Moguća katastrofa, Kinezi, SAD, Putine, pomagajte!

Neodgovorno ponašanje Prištine može da dovede do katastrofe, jer Srbija ne može i neće mirno da gleda uništavanje srpskog naroda, kaže Vučić. “Stalne provokacije vode u bezizlaznu situaciju – da štitimo srpski narod na Кosovu”…

Ni napori evropskog komesara Johanesa Hana i pokušaj da u ime EU izvrši pritisak na Prištinu da promeni odluku o taksama na robu iz Srbije nisu uspeli…Priština je ostala čvrsto pri stavu da zadrži takse dok Srbija ne prizna nezavisnost KiM, a ulje na vatru dolila je i informacija da će uskoro Kosovo dobiti i svoju vojsku.

Foto. Agencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od jutra je u diplomatskoj akciji – sastaje se sa ambasadorima Kine, Rusije, SAD…

Prvi sastanak održan je sa ambasadorom Kine Li Mančangom u Beogradu, a Vučić je na njemu ambasadora obavestio kakvu opasnost nosi najava formiranja vojske tzv. Kosova 14. decembra.

Zamolio ga je da, kao prijatelj Srbije, redovno izveštava kinesko rukovodstvo o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

“Potpuno je jasno da najava formiranja vojske i insistiranje na taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije, jer mu onemogućavaju opstanak”, rekao je predsednik Vučić.

NIKADA NEĆEMO PRIZNATI KOSOVO!

On je upozorio da takvo neodgovorno ponašanje Prištine može da dovede do katastrofe, jer Srbija ne može i neće mirno da gleda uništavanje srpskog naroda, zamolivši da bratska Kina iskoristi svoju ulogu i uticaj u svetu i pomogne da se održe mir i stabilnost.

Ambasador Li rekao je da Kina potpuno razume šta se događa i da samostalna i miroljubiva politika Srbije i predsednika Vučića smeta određenim faktorima u međunarodnoj politici, navodi se u saopštenju.

“Za Kinu je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i ostajemo privrženi poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, naglasio je Li Mančang.

Vučić je i ambasadoru Ruske Federacije Aleksandru Čepurinu izrazio veliku zabrinutost Srbije zbog najava formiranja vojske tzv. Кosova, suprotno Rezoluciji 1244, jedinom pravnom okviru, koji je u skladu sa međunarodnim javnim pravom i postignutim dogovorima.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Čepurina da predsednika Putina i rukovodstvo prijateljske Rusije upozori da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob. “Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo stalnim provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na Кosovu i Metohiji. Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda”,rekao je predsednik Vučić.

Ambasador Čepurin je rekao da je pitanje Кosova i Metohije dugotrajan problem za koji treba tražiti razumno rešenje, korisno za sve. On je naglasio da zvanična Moskva s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i po reagovanjima Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Čepurin je, kasnije tokom dana, prištinske carine na uvoz robe iz Srbije nazvao farsom, dok bi njihove posledice, kako kaže, mogle biti brojne, jer mogu dovesti do zaoštravanja situacije na Balkanu, podrivanja regionalne ekonomske stabilnosti, sporazuma CEFTA, i smanjivanja ugleda medijatora, u ovom slučaju EU.

“Ove carine su farsa, nekada je to bila tragedija, a sada je to već farsa”, rekao je Čepurin u Institutu za međunarodnu politiku i privredu gde je održao predavanje “Partnerstvo Rusije i Srbije u kontekstu savremenih međunarodnih događaja”.

Govoreći o posledicama prištinskih sankcija, Čepurin je rekao da su one očigledno neprijatne za srpske proizvođače, jer narušavaju određene trgovinske interese, ali će, smatra, najjače posledice pretrpeti ugled Prištine, kao pregovaračke strane sa kojom se vode pregovori.

Vučić je potom primio i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Кajla Skota koga je zamolio da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

“Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz Centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Кosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”, rekao je predsednik Vučić.

Ambasador Skot je naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. On je podsetio da je američki državni sekretar Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Ambasador Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost, zahvalivši ujedno na uzdržanom reagovanju Srbije na poslednje događaje.

Predsednik Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, naglasivši da Srbija nije prekršila nijednu od njih. “Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost”, rekao je predsednik Vučić i dodao da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredstvo Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Кosova i Metohije.

Skot je potom na Twitteru objavio da su SAD i EU ujedinjene u uverenju da tarife treba ukinuti.

Formiranje vojske ozbiljna pretnja

Formiranje vojske Kosova je ozbiljna pretnja miru i bezbednosti, izjavio je danas generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i dodao da sve što radi Priština vodi ka destabilizaciji stanja u regionu.

“To je paket mera koji oni rade, vojska je samo poslednji čin. To je ozbiljna pretnja miru i bezbednosti. To što u ovom trenutku Priština radi i to što mnogi koji bi trebalo da ih zaustave, ćute, nešto je što treba da brine”, rekao je Odalović za TV Prva.

Kako kaže, formiranje kosovske vojske brine jer je to kršenje svih međunarodnih dogovora i sporazuma, Rezolucije 1244 SB UN, Kumanovskog sporazuma.

“To je problem koji mora da se nazove pravim imenom – to je opasnost”, podvukao je Odalović.

On je istakao da će Srbija ostati mirna i da neće nasesti na provokacije.

“Verujemo da će oni koji moraju da im kažu da to ne rade, to da učine i da ih dozovu pameti”, dodao je Odalović.

Prema njegovim rečima, kroz nekoliko faza transformisana OVK, pa “prepakovana” u neku vojsku tzv. države Kosovo može da izmakne kontroli, jer centri koji je prave, i oni koji njom komanduju, na listi su onih koji će biti procesuirani za ratne zločine koje su počinili.

Advertisements

Izvor: Mondo