Od evrofanatika do evroskeptika

Peti oktobar-dvadeset godina kasnije

Peti oktobar 2000. godine ostaće upamćen kao datum svrgavanja jednog autokratskog režima personalizovanog u liku i delu Slobodana Miloševića i klike oko njega. Danas, dvadeset godina nakon, različita su viđenja na ovaj, jedan od najznačajnijih događaja u novovekovnoj istoriji u Srba. Pojedini akteri petooktobarskih promena smatraju da su velike nade, nakon petog oktobra, zamenila velika razočarenja! Da nam objasni svoje viđenje, dvadeset godina nakon svgravanja Miloševića, pozvali smo jednog od aktera petooktobarske revolucije-gospodina Bobana Jovanovića.

BP: Gospodine Jovanović, Vi ste jedan od aktera petooktobarskih promena, možete li nam ukratko reći koji i koliki značaj za Vas predstavlja svrgavanje jednog autokratskog režima?

Boban Jovanović: Tako je, ja sam jedan od aktera petog oktobra i ponosim se time! Tada sam bio mlad i iskreno sam verovao da dugo uspavana demokratija u Srbiji može da vaskrsne! Značaj je ogroman, tada je narod pokazao da je njegova reč poslednja i opravdao onu staru maksimu-”glas naroda-glas Boga”. Međutim, danas, nakon dvadeset godina, shvatam da su stvari trebale teći drukčijim tokom!

BP: Kojim tokom, konkretno?

Boban Jovanović: Tada sam verovao da će ceo sistem da se menja iz korena, da ćemo uništiti stare boljke našeg društva-kriminal i korupciju! Verovao sam da će se dogoditi šesti oktobar!

BP: Šta podrazumevate pod šestim oktobrom?

Boban Jovanović: Pod šestim oktobrom podrazumevam novi početak, građenje iz temelja jednog celokupnog sistema na kome bi počivala moderna, demokratski uređena Srbija spremna da krene put reformi koje bi je svrstale uz zemlje koje su pretrpele postkomunističku tranziciju i stale rame uz rame Zapadnih demokratija! Primera radi, Slovačka. Nadao sam se da možemo da prokrčimo put boljoj budućnosti a ne da statično budemo zaustavljeni na jednom mestu! Ali, kao što ste već rekli, velike nade rađaju velika razočarenja!

BP: Šta mislite o sadašnjoj političkoj sceni u Srbiji? Da li opozicija, čije redove sačinjava velika većina aktera petog oktobra, može da se ponovo domogne vlast?

Boban Jovanović: Vidite, ja sam uvek pragmatičan i real-političan! Stvari nikada ne gledam ružičasto i trudim se da racionalno rasuđujem! Ovakva opozicija u Srbiji je impotentna da bilo šta uradi! Dok je ovakve opozicije, pozicija ne treba da brine!

BP: Zašto tako mislite?

Boban Jovanović: Nedostatak ideja i politika koja se svodi samo na kritiku Aleksandra Vučića! Nikakve programske platforme ili akcije u praksi ne govore da opozicija može da se pomeri sa mrtve tačke! Vidite šta se dešava sa opozicionim strankama-pretvorile su se u privatne feude političara koji misle da su oni bogom dani da bistre politiku!

BP: Kako gledate na pokušaje i ideju da opozicija izađe jedinstveno na predstojeće predsedničke ili neke naredne izbore?

Boban Jovanović: To bi bilo dobro ali nije realno! Partikularni interesi opozicionih lidera guše opšti interes! Moraju da shvate da je došlo vreme za smenu generacija na srpskoj političkoj sceni!

BP: Mislite da je došlo vreme za neka nova lica?

Boban Jovanović: Da! Kada kažem smena generacija mislim na apsolutnu zamenu opozicione postave koja deluje na političkoj sceni! Tadić, Živković i ostali moraju da shvate da je kucnuo čas da se povuku i borbu za buduće uređenje stvari u Srbiji prepuste drugima, mlađim i ljudima koji imaju elana da menjaju! Nedostatak sluha za pragmatizam i prepuštanje kormila sposobnijim od sebe je i uništila nadanja petog oktobra! Smena SNS-a i Aleksandra Vučića zavisi isključivo od aktuelnih lidera opozicije koji već 30 godina obitavaju na političkoj sceni!

BP: Kako to mislite da smena Aleksandra Vučića zavisi od Tadića, Živkovića i ostalih prvaka opozicije?

Boban Jovanović: Kada sami sebe smene Živković, Tadić i ostali tada će doći i do smene aktuelne vlasti! Jasno je, narod je navikao na njih, već 30 godina jedni te isti! Vremenom dođe do zagušenja idejama i zasićenja jednim te istim ljudima! Da bi se srušio Vučić prvo sami sebe moraju da ”ruše” Živković, Tadić, Đilas i ostali! Vreme je da odu u ”političku penziju” i da dođu novi, mladi ljudi koji neće izneveriti nadu da demokratija može da živi u Srbiji, koji će menjati i graditi sistem vrednosti na poštovanju ljudskih prava, pluralizaciji ideja i tržišta i demokratičnosti!

BP: Kao neko ko je godinama prisutan i akter međudržavnih odnosa, šta mislite o EU sada a šta ste mislili pre dvadeset godina?

Boban Jovanović: Pre dvadeset godina sam bio evrofanatik, sada sam evroskeptik! Mislio sam da ćemo napredovati u reformama i rapidnom brzinom postati deo evropske porodice! Danas, nakon dvadeset godina, realniji sam, mudriji i pragmatičniji! Jasno mi je da u EU ne teku med i mleko kao i da mi ne moramo da postanemo deo te mašinerije! Svakako sam za saradnju, za primenu pozitivnih iskustava zemalja EU, ali ne i stapanje sa tuđim interesima! Interesi Srbije su ispred svega i iznad svih!

BP: Šta mislite o sadašnjoj međunarodnoj poziciji Srbije i da li je Srbija danas uvažen akter u međudržavnoj areni?

Boban Jovanović: Smatram da Srbija nije Istok Zapadu ni Istoku Zapad-Srbija je IZNAD Istoka i Zapada! Konkretno, moramo sarađivati sa jednima i drugima i maksimilizovati svoj uticaj u Svetu.

BP: Srbija se približila SAD, mnogi misle da je to menjanje kursa spoljne politike Srbije, šta Vi mislite?

Boban Jovanovć: Pozdravljam dobre odnose Srbije i SAD! Nije to menjanje kursa spoljne politike već pragmatično delovanje! SAD je i dalje supersila broj jedan u svetu i bilo bi naivno prkositi interesima jedne takve imperije! Imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom, kao i sa EU, ne vidim da se bitnije promenio kurs spoljne politike! Vidim da se ozbiljnije počelo raditi na strateškom pozicioniranju naših interesa u svetu! Mi imamo problem koji spada u kategoriju ”među-domaćih”. Dakle, problem i proces rešavanja pitanja Kosova i Metohije je domaći problem koji se rešava u međunarodnim okvirima. Jasno je, bez Vašingtona, Brisela i Moskve mi ne možemo zadovoljiti svoje interese! Tu je, svakako i Peking, Kina ima pravo veta u SB UN-a i prijateljstvo dve zemlje je od strateškog značaja!

Advertisements

Moramo raditi i graditi stabilnu budućnost. To možemo isključivo ako dođe do smene generacija na našoj političkoj sceni, samo ne-istrošena nova lica mogu probuditi elan u narodu i istinsku želju da zaista budemo lider na Zapadnom Balkanu! Zaključio je Jovanović

Razgovor vodio: Bojan Milić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *