Održan protest u Prištini protiv Hašima Tačija

Održan protest u Prištini protiv Hašima Tačija

U Prištini je završen protest opozicije i građana na Trgu Skenderbeg, ali je okupljanje, kako tvrde prištinski mediji, hiljade njih ostalo u senci posete Hašima Tačija jezeru Gazivode.

Foto: Gazeta ekspres

Protest je završen mirno i bez incidenata. Kako javlja prištinska „Gazeta ekspres”, hiljade građana okupilo se na protestu u organizaciji opozicionog pokreta Samoopredeljenje, a protiv Hašima Tačija i njegove ideje o promeni granice sa Srbijom.

Pored građana, protest Samoopredeljenja su podržali i neki od poslanika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog savez Kosova. Demonstranti odbacuju Tačijevu ideju o promeni granice sa Srbijom. Ekspres prenosi da su na protestu građani iz svih krajeva Kosova. Protest Samoopredeljenja podržali su zamenici predsednika DSK Vjosa Osmani, Hadi Avdili, kao i nezavisni poslanik Korab Sejdiju.

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, dočekan je aplauzom na Trgu Skenderbeg u Prištini, odakle je poručio da je ovaj protest za odbranu „Republike Kosova”, a protiv politike Hašima Tačija koji ugrožava kosovsku nezavisnost.

„Moramo da branimo Republiku”, rekao je Kurti i dodao da kosovsku nezavisnost ugrožava Tači u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na protestu je najmanje kosovskih zastava, a najviše američkih. Na protestu je i predstavnica „Udruženja majki” koja je zamerila Tačiju zbog toga što, kako se navodi, u dijalogu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije pokrenuo pitanje nestalih osoba, preneo je Tanjug.

Iz tog udruženja su poručili da Tači ne može da pregovara u njihovo ime jer, kako tvrde, Tači je u procesu dijaloga „skrenuo s puta” rukovodeći sopstvenim interesima.

„Treba biti hrabar i pružiti ruku pomirenja Vučiću koji se nikada nije izvinio za zločine na Kosovu”, navele su majke žrtava rata na KiM.

Advertisements

Izvor: Politika