Oliver Ivanović dobio ulicu, ali ne onu koju je tražila porodica i inicijativa

Oliver Ivanović dobio ulicu, ali ne onu koju je tražila porodica i inicijativa

GI “Srbija, demokratija, pravda” i porodica Olivera Ivanovića ogorčeni su jer su odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica još jednom odbacili inicijativu da ulica Sutjeska, u kojoj je ubijen, ponese ime ovog političkog lidera. Umesto toga, izglasali su da se preimenuje jedna ulica u Bošnjačkoj mahali. To je ispunjavanje forme, kažu iz GI SDP.

Oliver Ivanović dobio ulicu, ali ne onu koju je tražila porodica i inicijativa
Foto: Facebook

Na predlog odborničke grupe Srpska lista odbornici Skupštine opštine severna Mitrovica usvojili su odluku da Nemanjina ulica u Bošnjačkoj mahali ponese ime ubijenog Olivera Ivanovića.

“Ovu ulicu predlažem, jer će se u njoj nalaziti zgrada naše opštine čija je izgradnja pri kraju, a u njoj se već nalazi sedište Telekoma, Upravnog okruga i tako dalje”, ovim rečima je odbornik SO Severna Mitrovica Srpske liste i predstavnik studenata Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nemanja Biševac, objasnio zašto bi ulica u Bošnjačkoj mahali trebalo da ponese Ivanovićevo ime.

Na to je odgovorila odbornica GI SDP Ksenija Božović, koja je rekla da se zahvaljuje u ime inicijative, u ime porodice Ivanović, kao i u ime građana koji su podržali peticiju za preimenovanje ulice Sutjeska u Ulicu Olivera Ivanovića, ali da to ne prihvataju. “A vi ste pokazali vaš moralni čin. Hvala”, rekla je Božovićeva na sednici, prenosi Kossev.

Nakon predloga Srpske liste, a pre glasanja, Božovićeva je napustila sednicu. Kako prenosi Kossev, za predlog odbornika Srpske liste o ulici u Bošnjačkoj mahali glasalo je 13 prisutnih odbornika te odborničke grupe. Dvoje odbornika SDP-a nije glasalo, dok su albanski odbornici bili uzdržani, odnosno protiv.

“Da bih javnost bolje razumela moramo da razjasnimo da Oliver Ivanović nije dobio ulicu u kojoj je mučki ubijen, koju su sa više od 1700 potpisa građani podržali, već je dobio ulicu u naselju Bošnjacka mahala. 
To je ispunjavanje forme, a ne ono što je Oliver zaslužio i zašta je svoj život dao – za Kosovo i Srbiju”, izjavila je za N1 funkcionerka GI SDP Ksenija Božović.

Brat ubijenog lidera GI SDP, sudija Miroslav Ivanović, na Fejsbuku je napisao da “kako je poštovan dok je bio živ, tako se ophode i danas, kad je likvidiran i fizički uklonjen iz sfere političkog uticaja i delovanja. Ostalo je samo ime, ali na njihovu žalost jako ime – i ono dalje smeta. Odbijena je inicijativa tolikog broja građana da se Oliverovim imenom nazove ulica Sutjeska, ulica u kojoj je ubijen, gde se i danas, za divno čudo, još uvek nalazi i spomen-ploča. Nedugo, eto, nove incijative, sada već prihvatljive, ali da se njegovim imenom nazove ulica Nemanjina u Bošnjačkoj mahali. Pa prosudite sami o dobrim namerama predlagača. Odluka je doneta i sigurno će služiti nekome na čast. Porodici Oliverovoj neće!”.

On je za RTV Kim rekao da nije previše iznenađen odlukom gradske vlasti na čijem čelu je Srpska lista da ulici u Bošnjačkoj mahali dodeli ime njegovog ubijenog brata. To je, kako ističe, dalji pokušaj da se Oliver devalvira.

“Oni i dalje vode rat sa Oliverom. Oni se i dalje politički sukobljavaju sa Oliverovim imenom i sa onim što je Oliver u ovom narodu predstavljao”, rekao je.

Ivanović podseća da je Srpska lista na čiju je inicijativu dodeljena ulica ubijenom Oliveru Ivanoviću prethodno odbacila peticiju koju je potpisalo više od 1.700 građana, članova porodice i stranke ubijenog političara. Miroslav Ivanović podseća da je nakon odbacivanja peticije usledio politički revolt, a potom i reakcija vlasti u Beogradu, te da je na kraju sama Srpska lista pokrenula inicijativu za dodelu ulicu Oliveru Ivanoviću.

“I evo šta je usledilo. Evo danas je to izašlo na videlo šta su u stvari time hteli. Dali su ime Nemanjine ulice, jedne ulice u Bošnjačkoj mahali. Ja ne znam, ne mogu da izgovorim, teško mi je da izgovorim ali to deluje uvredljivo”, kaže on.

Drugi odbornik SDP-a, Marko Jakšić, napustio je sednicu pre glasanja, a potom je na svom Fejsbuk profilu i pokazao  gde se nalazi ulica Nemanjina:

I na prethodnoj sednici Skupštine opštine odbornici Srpske liste odbacili su peticijui inicijativu GI SDP da ulica Sutjeska ponese Ivanovićevo ime. Predlog je odbačen, kako je tada objašnjeno, “jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica”.

Odmah nakon vesti o odbačenoj inicijativi oglasili su se direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i sama Srpska lista.Oni su potvrdili da će Oliver Ivanović dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici, “kao što je i zaslužuje”, ali su istovremeno izneli i optužbe na račun, kako tvrde, netačnih informacija. Đurić je za to optužio lokalne medije.

Oliver Ivanović je ubijen pre više od sedam meseci, a odgovorni za to ubistvo još nisu otkriveni.

Izvor: N1

Advertisements

Nalovna foto: Bojan Slavković/ AP