OPAO KINESKI IZVOZ U RUSIJU Preduzimaju neophodne mere kako bi zaštitili interese svojih firmi

Kineski izvoz u Rusiju je opao u aprilu drugi mesec zaredom, pogođen ekonomskih sankcijama koje su zapadne zemlje uvele kineskom severnom susedu, dok su ruske isporuke robe Kini porasle prošlog meseca.

Pošiljke kineske robe u Rusiju su pale u aprilu za 25,9 odsto na godišnjem nivou u dolarskoj protivvrednosti, što je pogoršanje u odnosu na pad od 7,7 odsto u martu, prema računici Rojtersa zasnovanoj na današnjim podacima kineske carine.

Kineski uvoz iz Rusije je, međutim, porastao za 56,6 procenata u aprilu, u poređenju s rastom od 26,4 odsto u martu.

Rusija je glavni snabdevač Kine naftom, gasom, ugljem i poljoprivrednim proizvodima.

U periodu januar-februar, kineski izvoz u Rusiju i uvoz iz nje porasli su za 41,5 procenata, odnosno za 35,8 posto, respektivno.

Britanska agencija napominje da je Peking odbio da nazove ruski napad na Ukrajinu invazijom i da je više puta saopštio da kineska trgovina s Rusijom ostaje normalna.

Ipak, pojedine kineske kompanije su obustavile prodaju na ruskom tržištu, navodi Rojters podsećajući pri tome da je kineski proizvođač dronova, ÐI Tehnolodži, objavio da privremeno obustavlja poslovanje u Rusiji i Ukrajini kako bi bio siguran da se njegovi proizvodi ne koriste u borbama.

Kinesko Ministarstvo trgovine je nedavno izvestilo da neke strane firme primoravaju kineske partnere da izaberu stranu u ukrajinskom sukobu, i poručilo da kineske kompanije i pojedinci ne treba da podležu spoljnim pritiscima niti da objavljuju neprikladne komentare. U saopštenju ministarstva je takođe navedeno da će Kina preduzeti neophodne mere da zaštiti interese svojih firmi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *