OPAO KINESKI IZVOZ U RUSIJU Preduzimaju neophodne mere kako bi zaštitili interese svojih firmi

Kineski izvoz u Rusiju je opao u aprilu drugi mesec zaredom, pogođen ekonomskih sankcijama koje su zapadne zemlje uvele kineskom severnom susedu, dok su ruske isporuke robe Kini porasle prošlog meseca.

Pošiljke kineske robe u Rusiju su pale u aprilu za 25,9 odsto na godišnjem nivou u dolarskoj protivvrednosti, što je pogoršanje u odnosu na pad od 7,7 odsto u martu, prema računici Rojtersa zasnovanoj na današnjim podacima kineske carine.

Kineski uvoz iz Rusije je, međutim, porastao za 56,6 procenata u aprilu, u poređenju s rastom od 26,4 odsto u martu.

Rusija je glavni snabdevač Kine naftom, gasom, ugljem i poljoprivrednim proizvodima.

U periodu januar-februar, kineski izvoz u Rusiju i uvoz iz nje porasli su za 41,5 procenata, odnosno za 35,8 posto, respektivno.

Britanska agencija napominje da je Peking odbio da nazove ruski napad na Ukrajinu invazijom i da je više puta saopštio da kineska trgovina s Rusijom ostaje normalna.

Advertisements

Ipak, pojedine kineske kompanije su obustavile prodaju na ruskom tržištu, navodi Rojters podsećajući pri tome da je kineski proizvođač dronova, ÐI Tehnolodži, objavio da privremeno obustavlja poslovanje u Rusiji i Ukrajini kako bi bio siguran da se njegovi proizvodi ne koriste u borbama.

Kinesko Ministarstvo trgovine je nedavno izvestilo da neke strane firme primoravaju kineske partnere da izaberu stranu u ukrajinskom sukobu, i poručilo da kineske kompanije i pojedinci ne treba da podležu spoljnim pritiscima niti da objavljuju neprikladne komentare. U saopštenju ministarstva je takođe navedeno da će Kina preduzeti neophodne mere da zaštiti interese svojih firmi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *