OPASNE PORUKE IZ SARAJEVA PRETE REGIONU Izetbegović poziva na rat i rušenje, EU i NATO ćute kao zaliveni

Izetbegović rekao da u BiH živi 60 odsto Bošnjaka, koji imaju pravo da sami vladaju, a ne da budu svedeni na “trećinu vlasti”! Bakir je tako pozvao na rušenje Dejtona i novi rat, ali na zapadu ćute svi, svi oni koji prete Dodiku jer se zalaže za Dejton.

Bakir Izetbegović, lider SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, otvoreno je pozvao na rušenje Dejtona, novi rat i ukidanje Republike Srpske! Izetbegović je izjavio da u BiH živi 60 odsto Bošnjaka, koji imaju pravo da sami vladaju svojom državom i koji nikako ne mogu biti “svedeni na trećinu vlasti”.

Bakir je tako direktno pozvao na rušenje Dejtonskog sporazuma i nove krvave sukobe. Na ove ozbiljne pretnje, međutim, niko od zvaničnika EU i NATO pakta nije reagovao! Ćute svi oni, svi koji su uveli sankcije Miloradu Dodiku i pojačali vojno prisustvo u BiH zbog “opasne retorike” rukovodstva Republike Srpske, a ta “retorika” jeste zalaganje za očuvanje Dejtona!?!

– Očekujem da će Kristijan Šmit oštro reagovati i uvesti sankcije Izetbegoviću, da će se sastati Savet za sprovođenje mira i da će zaustaviti ludilo pre nego bude kasno – rekao je Aleksandar Vulin, ministar policije.

Izetbegović je najnoviju pretnju Srbima, ali i Hrvatima u BiH, uputio komentarišući pregovore o izmeni Izbornog zakona.

– SNSD (stranka Milorada Dodika, prim. aut.) i HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) nemaju pravo redukovati 60 posto probosanskih snaga u jednu trećinu vlasti! Biće izbora i pobediće snage koje žele dobro i mir u ovoj zemlji. Zovem naše susede da budu skupa s nama u tome, da gradimo zemlju iz koje mladi neće morati odlaziti – kazao je Izetbegović, čime je jasno aludirao na to da mu više nije prihvatljiv Dejtonski sporazum, prema kojem je BiH federacija dva entiteta i tri konstitutivna naroda, u kojoj je zabranjeno preglasavanje bilo kog naroda.

Ipak, svi na zapadu ćute na ovu direktnu pretnju ratom i poziv na rušenje Dejtonskog poretka u BiH. Niko ni reč da kaže protiv Izetbegovića, a srpskog lidera Milorada Dodika stavili su na crnu listu i SAD i Britanija, i to samo zato što on insistira na pravima Republike Srpske, pravima koja su zagarantovana Dejtonom.

– Ovakvo stanje u BiH trajaće sve dok Izetbetović ne ode sa političke scene, voljom bošnjačkog naroda na izborima ili voljom njegovih zaštitnika – rekao je Anđelko Kozomara, politički analitičar.

Ministar policije Aleksandar Vulin, reagujući na opasnu retoriku Sarajeva, kaže da je Izetbetović i ranije nastojao da sruši Dejtonski sporazum, ali da je ovo do sada najozbiljnija pretnja.

– Izetbegović je bez sumnje najveći neprijatelj Dejtonskog sporazuma. On je direktno najavio rušenje BiH i destabilizaciju čitavog regiona! Građanski rat u BiH počeo je, da vas podsetim, nasilnim uvođenjem principa nadglasavanja i porukom Srbima da će u zemlji u kojoj su rođeni zauvek biti manjina, obična raja bez prava da odlučuje o sebi… Ponavljati iste postupke, a očekivati različite posledice jedna je od definicija ludila. Očekujem da će Kristijan Šmit sada oštro reagovati i uvesti sankcije Izetbegoviću, očekujem da će se sastati Savet za sprovođenje mira i da će zaustaviti ludilo pre nego bude kasno – kaže Vulin.

Advertisements

Faktor nestabilnosti Politički analitičar Anđelko Kozomara ocenjuje da je svima već odavno postalo jasno da je Bakir Izetbegović najveći faktor nestabilnosti u BiH i glavni kočničar svih dogovora dva entiteta i tri naroda.

Izvor: Alo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *