Operacija Zorana Zaeva uspela, Sobranje ubilo Makedoniju

Operacija Zorana Zaeva uspela, Sobranje ubilo Makedoniju

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspeo je skupiti dvotrećinsku većinu (80 glasova) kako bi se počelo s procesom dopune Ustava.

Makedonski parlament je u petak uveče izglasao početak procedure ustavne promene imena države, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom.

Operacija Zorana Zaeva uspela, Sobranje ubilo Makedoniju
Foto: Screenshot

Rasprava, koja traje od ponedeljka, nastavljena je u petak u podne, pa se nakon pauze, iza 22:00 sata, pristupilo glasanju.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspeo je skupiti dvotrećinsku većinu (80 glasova) potrebnu kako bi počelo s procesom dopune Ustava promenom imena koje su obećali Grčkoj.

Za i osam poslanika VMRO-DPMNE

Vladajućoj koaliciji, koja ima 72 poslanika, priključilo se još osam poslanika opozicione stranke VMRO-DPMNE.

Na zahtev koordinatora VMRO-DPMNE, elektronsko glasanje se ponovilo javnim glasanjem, međutim, rezultat je ostao isti, piše pressing.tv.

Podršku za promenu Ustava dali su poslanici koji su nedavno pušteni iz kućnog pritvora. Pre dva dana oslobođeni su poslanici Ljubenin Arnaudov i Sašo Vasilevski, a danas i poslanik Krsto Mukosi, koji je stigao iz Vevčana u Skoplje na sednicu.

Za brisanje imena “Republika Makedonija” glasala je i Elizabeta Kančeska Milevska protiv koje se vodi krivični postupak zbog slučaja “Tenderi” i Vladanka Avirović, čiji je sin Vlasilije Avirović osuđen u slučaju “Trust”.

Među poslanicima iz VMRO-DPMNE i koalicije koja je podržala promenu Ustava su Emilija Aleksandrova, Nola Ismailoska Starova i Zećir Ramzilović.

Ilustracija: Balkanska, Foto: Pixabay

Generalni sekretar VMRO-DPMNE Zoran Janušev izjavio je večaras da je Zaev izvršio nasilje nad makedonskim narodom i da će mu se to vratiti kao bumerang.

janušev je naveo i primere poslanika iz svoje partije kojima je nuđeno od 250.000 evra do 2.000.000 evra da glasaju za promenu Ustava i zahvalio im se što su odbili i “ostali na stranu naroda”.

Zaev je ranije obećao raspisati privremene izbore ako Sobranje ne podrži promenu naziva.

U junu se s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dogovorio kako će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija te kako će Atina zauzvrat prestati blokirati severnog susjeda u pokušaju pristupanja NATO-u i početku pregovora o pristupu članstvu EU.

Grčka prisvaja ime Makedonije i istorijsko nasleđe te nekadašnje severne pokrajine.

Diplomatski sukob nastao je kada je, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, Makedonija proglasila nezavisnost.

Neizvesno je hoće li Cipras uspeti učiniti isto te odluku ratifikovati u grčkom Parlamentu.

Grčki nacionalisti, uključujući Ciprasove koalicijske partnere, protive se dopuštanju Makedoniji korišćenje tog imena u bilo kojem obliku.

Glavni grčki pregovarač s Makedonijom Nikos Kocias ove nedelje je dao ostavku, nakon sukoba s Ciprasovim koalicionim partnerima koji se protive sporazumu.

Izvor: Agencije, Balkanska, pressing.tv