Opozicija o prisustvu posebnoj sednici o Kosovu: Hoćemo! Nećemo! Svakako…

Poslanici opozicije, koji više od tri meseca bojkotuju sednice Skupštine, nemaju jedinstven stav o prisustvu posebnoj sednici na kojoj bi trebalo da se raspravlja o Kosovu, a koju je predsednica Skupštine Maja Gojković zakazala za 27. maj. Dok samostalna poslanica Marinika Tepić kaže da ne planira da prisustvuje na ovoj sednici, Zoran Živković ističe da će se vratiti u Skupštinu samo na tu sednicu, a poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura navodi da je njena stranka svakako juče donela odluku o obustavi bojkota, nevezano za najavljenu sednicu o Kosovu. Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka, kako kažu njeni poslanici, još nisu doneli odluku.

Nakon što je predsednik Aleksandar Vučić jutros izjavio da je spreman da o Kosovu govori u Skupštini „ukoliko za to postoje poslovničke mogućnosti“, nakon nekoliko sati predsednica Skupštine Maja Gojković je na konferenciji za novinare objavila da saziva skupštinsku sednicu na kojoj će na dnevnom redu biti izveštaj o Kosovu.

Jedna od poslednjih skupštinskih rasprava o Kosovu održana je u januaru 2013. kada su poslanici usvojili Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore s privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji, kako joj je zvanično ime, sa 175 glasova za, 19 protiv, dok dva prisutna poslanika nisu glasala.

Još nije precizirano o čemu će se tačno raspravljati na sednici 27. maja, niti poslanici opozicije imaju jedinstven dogovor o prekidu bojkota i eventualnom prisustvu sednici.

Živković: Očekujemo da čujemo o čemu je Vučić pregovarao u ime države

Opozicija o prisustvu posebnoj sednici o Kosovu: Hoćemo! Nećemo! Svakako...
Foto: Twitter

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković kaže za Insajder da će prisustvovati sednici „samo ako ona bude organizovana tako da zaista ima značaja za građane i poslanik“.

„Pod tim podrazumevam da na sednici bude prisutan Aleksandar Vučić. Rasprava bez njega i bez njegovog aktivnog učešća je besmislena. Očekujemo da čujemo o čemu je pregovarao u ime države Srbije“, poručuje Živković.

On dodaje i da očekuje iskorišćavanje poslovnička mogućnost da se donese odluka da o duplo dužem trajanju rasprave.

Živković, međutim , naglašava da se u parlament ne bi vratio za stalno, već samo tokom sednice o Kosovu.

I Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Za spas Srbije-Nova Srbija je najavio da će prisustvovati sednici, ali ukoliko, kako je rekao, bude obezbeđen minimum demokratske debate.

„Da, dolazim. Ali samo ukoliko bude obezbeđen minimum demokratske debate, to jest, ukoliko se bude radilo po proceduri koja podrazumeva raspravu, dijalog i postavljanje pitanja bez restrikcija“, rekao je Vukadinović agenciji Beta.

Marinika Tepić: Ovo je pitanje našeg doslednog stava

Foto: N1

S druge strane, samostalna poslanica Marinika Tepić kaže „ne“ vraćanju u parlament.

„Ovo je pitanje našeg doslednog stava. Nema govora o tome da je nas iz parlamenta isterao problematičan dnevni red, nego odnos prema parlamentu, debati, procedurama i nama kao opozicionim poslanicima. Uostalom, postoje mnoge bitne teme za građane, pa vladajućoj većini nisu bile važne“, kaže Tepić za Insajder.

Ona podseća da je „insistirala na izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, da se drugačije distribuiraju sredstva prikupljena od kladionica, poker aparata i da se usmere ka lečenje dece i odraslih koji nemaju mogućnost lečenja u Srbiji“.

„I za to bismo isto mogli da kažemo da je tema od nadpolitičkog značaja, pa nisam videla da je bilo koji poslanik vladajuće većine uopšte podržao da se o tome raspravlja, da se stavi na dnevni red“, poručuje poslanica.

Ona zaključuje da bi eventualno razmišljala o prisustvu sednici „ukoliko bi se na dnevnom redu našla ostavka Maje Gojković, koju je i sama ponudila“.

Macura: SMS se vraća u parlament, nevezano za sednicu o Kosovu

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura kaže za Insajder da će njena poslanička grupa prisustvovati sednici na kojoj će se raspravljati o Kosovu, ali da je ta stranka svakako donela odluku o „vraćanju o parlament.

„Juče smo na sednici proširenog Predsedništva odlučili da se vratimo u Skupštinu. To nema veze sa zakazivanjem ove sednice. Vraćamo se zato što u međuvremenu nije formiran paralelni parlament, kako je prvobitno najavljeno, niti je šira javnost, van društvenih mreža, bila upoznata sa zakonima koji su na dnevnom redu. Mislili smo da će rasprava koja bi trebalo da se događa u parlamentu, odvijati na nekom drugom mestu, ali to se, nažalost, nije desilo. Paralelni parlament sveo se na niz konferencija za novinare gde su opozicioni poslanici uglavnom bavili izjavama predstavnika izvršne vlasti i nisu sproveli raspravu neistomišljenika kojih i u opoziciji ima“, kaže Macura za Insajder.

Ona dodaje da su poslanici SMS od samog početka bili protiv bojkota, ali da su se solidarisali s ostalim opozicionim poslanicima.

DS i SDS još bez konačne odluke

Аутор: Democratic Party – This file has been extracted from another file: Boris Tadic, President of Serbia 2.jpg, CC BY-SA 3.0, Веза

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Goran Ćirić izjavio je danas da ta stranka još nije odlučila da li će prisustvovati posebnoj sednici Skupštine Srbije na kojoj će biti podnet izveštaj o Kosovu.

“Kada dobijemo poziv za sednicu razgovaraćemo u poslaničkom klubu i donećemo odluku. Kakva god odluka bude obavestićemo javnost”, rekao je Ćirić agenciji Beta.

I Socijaldemokratska stranka najavljuje da će u narednim danima doneti odluku.

“Sedam godina SNS je na vlasti i pregovara se nešto sa predstavnicima na Kosovu o čemu parlament nije upoznat i sada kada se čini da su pregovori propali, zakazuje se sednica”, izjavio je poslanik te stranke Nenad Konstatinović, ističući da je sramota da se sednica o Kosovu zakazuje posle sedam godina od promene vlasti.

On je naglasio da poslanici nisu imali prilike da znaju uopšte o čemu se pregovara i šta su bile mogućnosti i opcije svih sedam godina koliko je Srpska napredna stranka na vlasti.

Predsednica Skupštine Maja Gojković zakazala je za ponedeljak 27. maj posebnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatran izveštaj o Kosovu. Ona je na današnjoj konferenciji za novinare navela da će na sednicu pozvati i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji bi trebalo da učestvuje u raspravi i podnese izveštaj o Kosovu.

Poziv će, navela je, uputiti i premijerki Ani Brnabić, članovima Vlade Srbije i direktoru Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marku Đuriću

Na novinarsko pitanje da li je očekuje da se deo opozicije koji bojkotuje sednice pojavi na toj sednici, ona je navela da je to njihovo „pravo, ali i obaveza“.

Advertisements

Maja Gojković je sednicu parlamenta o Kosovu najavila još sredinom aprila. U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o Kosovu razgovarao sa vladikama tokom Sabora Srpske pravoslavne crkve. On je danas u jutarnjem programu RTS rekao da je u svakom trenutku spreman da pred o Kosovu govori u Skupštini Srbije „ukoliko za to postoje poslovničke mogućnosti“.

Izvor: Beta, Insajder

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *