Optuženi inspektor odbacio krivicu, izvori tvrde da smeta nekome u vrhu policije

Dejan Jović, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u beogradskoj policiji koji je uhapšen u decembru prošle godine, izjasnio se da nije kriv za delo trgovine uticajem, piše BIRN. Iz policijskih izvora se moglo čuti da je uhapšen jer je smetao pojedincima iz vrha policije zbog svog učešća u nekim važnim istragama.

Prema optužnom predlogu Višeg tužilaštva, Jović je, navodno, uticao na odluku službenika Policijske stanice Zvezdara Bojana Mijovića, koji je postupao u jednom predmetu porodičnog nasilja, tako što je pozvao telefonom svog kolegu i zamolio ga da S.S prijavljenom za nasilje, umesto hitne mere, izrekne meru upozorenja.

Jović je na početku procesa u Višem sudu u Beogradu odbacio krivicu, a na isti način izjasnio se i Mijović, kojem se na teret stavlja krivično delo zloupotreba službenog položaja, piše BIRN-ov portal Javno.rs.

Izjašnjavanje optuženih o krivici usledilo je nakon što je na samom početku ročišta, advokat Veljko Delibašić ispred tima odbrane Dejana Jovića zatražio da se iz sudskog postupka isključi javnost.

Kao jedan od ključnih razloga, Delibašić je izneo interes nacionalne bezbednosti, jer će odbrana tokom dokaznog postupka izložiti dokumenta i druge dokaze koji nose oznaku “strogo poverljivo“ i “službena tajna“.

U jednom od tih dokumenta, kaže Delibašić, navode se imena ljudi koji su policiji pomogli da se prikupe informacije o pojedinim ubistvima.

“Ako bismo to pročitali pred novinarima, narednih dana bismo mogli da imamo 15 ubistava“, upozorio je Delibašić, ali je sudija Zoran Ganić odbio njegov predlog, jer “ne postoje zakonski uslovi”.

Jovićev branilac Delibašić zatražio je da se kao dokaz ne prihvati prisluškivani razgovor Jovića i Mijovića, koji je priložilo tužilaštvo, jer je naredba o praćenju i prisluškivanju Jovića, doneta suprotno Ustavu i zakonu.

Tužilaštvo je ove zahteve odbacilo uz argument da bi analiza materijalnih odluka tužilaštva i suda u slučaju naredbi za prisluškivanje Jovića, predstavljalo ulaženje u preispitivanje odluka državnih organa, što, prema rečima zamenika tužioca Predraga Ćetkovića, izlazi izvan okvira ovog sudskog postupka.

Optuženi inspektor odbacio krivicu, izvori tvrde da smeta nekome u vrhu policije
bg.vi.sud.rs

“Razumem argumente obe strane, i tužilaštva i odbrane, ali ću na kraju ja presuditi”, zaključio je sudija Ganić i novo ročište, na kojem će iskaz dati optuženi Jović i Mijović, zakazao za 15. maj 2019. godine.

Zašto je inspektor Jović pao

Dejan Jović uhapšen je 12. decembra 2018. godine zbog sumnji da je počinio dva krivična dela – trgovinu uticajem i zloupotrebu službenog položaja, od kojih mu se danas sudilo samo za jedno od ta dva krivična dela. Posle hapšenja bio je u pritvoru 30 dana.

Tim optužbama prethodilo je šestomesečno praćenje i prisluškivanje Jovića zbog navodnih protivzakonitih kontakata sa kriminalcima.

Nakon hapšenja, tabloidi bliski vlasti upravo su potvrđivali te glasine i pisali da je Jović saradnik “škaljarskog” kriminalnog klana, dok su pojedini izvori iz policije upravo ovakvim napisima tabloida potvrđivali svoje teze da je cilj hapšenja bio udaljavanje Jovića iz policije.

Iz policijskih izvora se moglo čuti da je Jović zapravo smetao pojedincima iz vrha policije zbog svog učešća u nekim važnim istragama.

Jović je, naime, vodio istrage za o ubistvu Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine za koje je prvobitno bio optužen (a potom oslobođen svake odgovornosti) Veljko Belivuk poznat kao Velja Nevolja i kao bliski prijatelj i saradnik sada pokojnog Aleksandra Stankovića, Saleta Mutavog, koji je, kako se veruje, imao specijalne veze u vrhu MUP-a.

Jović je bio uključen i u istragu u vezi sa demoliranjem noćnog kluba Komitet u Beogradu u oktobru prošle godine, kada je 15-ak muškaraca upalo je u taj klub prepun gostiju i bejzbol palicama demoliralo inventar, a tom prilikom povređeno je nekoliko gostiju.

Prema navodima izvora, počinioci ovog brutalnog napada bili su pripadnici navijačke bande Partizana koju je opet predvodio Belivuk.

Pre mesec dana, na suđenju zbog demoliranja Komiteta, jedan od svedoka koji je te noći bio povređen i u istrazi to potvrdio, toga dana na suđenju, prema pisanju KRIK-a, rekao je da se toga više ne seća.

Iz policijskih izvora se može čuti da su Jovićevi problemi počeli nakon što je 28. maja 2018, u beogradskom naselju Karaburma, ubijen je Dragoslav Miloradović zvani Gale, bliski prijatelj, kum i saradnik Luke Bojovića, navodno bliskog “škaljarima”.

Nakon tog ubistva, Jović je stupio u kontakt sa “operativnom vezom”, osobom iz sveta kriminala, što je u skladu sa propisima, prijavio naređenom.

Ubrzo nakon toga, na predlog MUP-a, sudija za prethodni postupak, 19. juna 2018. donosi naredbu o praćenju i prisluškivanju Jovića.

Nakon šest meseci “mera”, Jović je optužen, kako je rekao advokat Delibašić na današnjem suđenju, jer je zvao kolegu da urgira da “ne tuku” S.S. prijavljenog za nasilje, kada sutradan bude došao u policiju.

Izvor: N1, BIRN