Evropska narodna partija suspendovala Orbanov Fides

Evropska narodna partija suspendovala Orbanov Fides

Evropska narodna partija (EPP), grupacija desnog centra u Evropskom parlamentu, izglasala je juče da se suspenduje Fides, partija madjarskog premijera Viktora Orbana.

 Odluka je doneta velikom većinom glasova, 190 glasova za i tri protiv, na političkom sastanku Evropske narodne partije u Briselu i stupa na snagu odmah.

Suspenzija podrazumeva da partija ne može da prisustvuje sastancima grupacije, nema prava glasanja i niti predlaganja kandidata za odredjene funkcije.

Zbog autoritarnog stila vladanja i antievropskih i antimigrantskih politika Orban je dugo vremena u sukobu s brojnim članovima EPP-a. Nova liderka nemačke Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer rekla je ranije da je zamrzavanje članstva Fidesa u EPP “moguć put”.

Evropska narodna partija suspendovala Orbanov Fides
Facebook

Poslanica Hrišćansko-demokratske unije Inge Gresl izrazila je juče očekivanje da će Fides biti suspendovan, što je korak pre izbacivanja i da će onda Orban moći da izabere kako želi da ide dalje.

Advertisements

Ona je rekla da Orban, koji je vodio Fides takoreći bez izazova od početka 1990-ih, “mora da pokaže kredibilitet da će se promeniti”.

Beta