Orban ljut na Hrvatsku: “Izdali ste nas”

Budimpešta — Nakon nekoliko nedelja u kojima su odnose Hrvatske i Mađarske obeležili pozitivni rezultatu, pre nekoliko dana došlo je do zahlađenja odnosa.

Mađarski portal Index.hu piše kako je premijer Mađarske Viktor Orban izuzetno ljut na Hrvatsku zbog obnavljanja crvene poternice za Zoltom Hernadijem. Mađarski premijer smatra da je Hrvatska tim potezom izdala Mađarsku.

Portal Index.hu i celu pozadinu odnosa Hrvatske i Mađarske, koja je na kraju i dovela do Orbanove ljutnje. Kako pišu, odnosi dve države već neko vreme nategnuti su zbog slučaja Ina-MOL i hrvatskog zahteva za izručenjem Hernadija. Upravo je zbog toga prošle godine Mađarska blokirala ulaz Hrvatske u OECD.

Onda je 12. septembra došlo do preokreta. u Evropskom parlamentu je održano glasanje o pokretanju postupaka oduzimanja prava glasa Mađarskoj po članu 7 Evropskog ugovora. I dok je 448 poslanika glasalo protiv Orbana, odnosno za oduzimanje prava glasa, njih 197 je bilo protiv. Među njima je bilo i troje hrvatskih evroparlamentaraca iz HDZ-a.

Od tog dana, kako se navodi, odnos između dve zemlje se promenio i vlada u Budimpešti je ukinula blokadu pristupa Hrvatske OECD. Index.hu piše kako je Orban tada očekivao da će Hrvatska u znak zahvalnosti da povuče poternicu za Hernadijem, što se nije dogodilo.

Advertisements

“Hrvatska je ovaj problem digla na politički nivo”, prenosi Indeks Orbanove reči, te navodi da je mađarski premijer zapretio hrvatskim vlastima “još jačom reakcijom”.

Izvor: B92