Orlić i Martinović imaju 11 primanja za koja se zna. Devet žena koje su ostale bez posla u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji Šarčević da hitno vrati na posao

Orlić i Martinović imaju 11 primanja za koja se zna. Devet žena koje su ostale bez posla u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji Šarčević da hitno vrati na posao

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović zatražio je danas od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i ministra Mladena Šarčevića da hitno vrati na posao devet žena koje su ostale bez posla u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, a na čija mesta je, kako je rekao, zaposleno 11 funkcionera Srpske napredne stranke (SNS).

Orlić i Martinović imaju 11 primanja za koja se zna. Devet žena koje su ostale bez posla u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji Šarčević da hitno vrati na posao
Screenshot

Božović je novinarima ispred Skupštine Srbije rekao da su na upražnjena mesta i pored zabrane zapošljavanja primljeni poslanici SNS-a Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić.

“Oni su nezakonito zaposleni, a to je utvrdila prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete. Orlić i Martinović imaju 11 primanja za koja se zna. Pitali smo Agenciju za borbu protiv korupcije koliko to još plata imaju njih dvojica i koliko je to još plata dovoljno da bi se zadovoljile potrebe onih koji su danas na vlasti, koji se očigledno bogate na račun građana Srbije”, kazao je Božović.

Screenshot

Po njegovim rečima u pitanju je “primer beščašća”, jer kako je rekao, otpuštene su one koje su završile medicinu, pošteno stekle svoje diplome i dugo godina radile u toj ustanovi.

“Tražimo od Šarčevića da se nezakoniti ugovori raskinu hitno, kao što je utvrdila prosvetna inspekcija, takođe da se smeni direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji koji je omogućio zapošljavanje visokih funkcionera SNS-a na leđima devet žena koje su ostale bez posla”, kazao je Božović.

On je dodao da se prema otpuštenim radnicama škole nastavlja progon od strane direktora škole, da su tužene i novčano kažnjene, što on ocenjuje kao “pokušaj da se dodatno obeshrabre”.

Martinović, koji je pravnik, prema informacijama na sajtu Visoke medicinske škole u Ćupriji, drži predmet zdravstveno zakonodavstvo, Orlić, koji je inženjer, predaje metodologiju istraživanja.

Screenshot

Pošto je priča o Visokoj medicinskoj školi iz Ćuprije dospela u javnost, pred novinarima su se pojavili i neki od bivših predavača te škole, koji su ostali bez posla u vreme kada su u školi anagažovani visoki funkcioneri Srpske napredne stranke.

Došli su u Skupštinu Srbije, na poziv opozicione Demokratske stranke. Tvrde da su osim nezakonitog angažovanja funkcionera vladajuće partije ukazivali i na druge zloupotrebe rukovodstva škole, ali da im odgovor ne stiže ni sa jedne adrese.

Vladimir Orlić i Aleksandar Martinović u Skupštini, na jednom od svojih radnih mesta, a ove žene, pred Skupštinom, zato što su ostale bez jedinog radnog mesta. Posle isteka ugovora, čak 9 zaposlenih ostalo je bez posla u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji.

Screenshot

“Kako ja mojim studentima da kažem – nemojte da idete iz zemlje – kad sam ja dobila otkaz i sada posle 29 godina radnog staža treba da napustim zemlju, jer za mene nema mesta u ovoj zemlji… Ja sam izbegla sa Kosova i sada po peti put treba da počnem ispočetka. Zbog čega? Zato što je tako odlučio jedan čovek”, kaže Suzana Milutinović, bivši predavač u VMŠ u Ćurpiji.

“Mi smo svi prinuđeni da odemo odavde, i ja, kako doktor nauka, ne znam koliko ću još raditi u školi zato što nakon svega ovoga spremna sam da trpim posledice”, kaže Sunčica Ivanović, predavač u toj VMŠ.

Screenshot

Uverene su da trpe, jer su uhlebljenje u školi u kojoj su radile našli visoki funkcioneri vladajuće stranke. I to kako je utvrdila inspekcija Ministarstva prosvete – nezakonito.

“Ne možete primiti 50 drugih, a meni reći da ja nisam potrebna. Kako sam bila potrebna 2015, sa manjim brojem studenata, sada sa većim brojem studenata nisam potrebna”, navodi Milutinovićeva.

“Šta je razlog ne znamo. Možemo da pretpostavimo. Možda je to štednja na jednoj strani, da bi se nešto drugo finansiralo na drugoj strani”, kaže Zorica Stojanović, doktor medicinskih nauka iz oblasti rehabilitacije.

Screenshot

Nezakonito angažovanje stranačkih finkcionera, tvrde, tek je vrh ledenog brega. Bivši predavači upozoravaju na čitav niz nelogičnih odluka u Visokoj zdravstvenoj školi. Navode da ne postoji zadovoljavajuća kadrovska struktura, da ekonomisti predaju zdravstvenu negu.

O svemu su pisale i pisma slale na razne adrese.

“Imam 35 povratnica. Treba li samo da navodim kome sam se sve obraćala. Od ministra Šarčevića, Katarine Žugić, inspektorki. Predsedniku Vučiću, premijerki Ani Brnabić. Ja nisam dobila odgovor ni od koga”, kaže Suzana Milutinović.

Zbog onoga što je pisala, ova sada nezaposlena doktorantkinja Medicinskog fakulteta dobila je dve tužbe Visoke škole iz Ćuprije.

Izvor: Agencije, N1, Balkanska