Ostavka grčkog ministra odbrane zbog Republike Severna Makedonija

Ostavka grčkog ministra odbrane zbog Republike Severna Makedonija

Grčki ministar odbrane Panos Kamenos podneo je ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor oko imena Makedonije, javlja “Rojters”. Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je da grčki parlament glasa o poverenju vladi.

Panos Kamenos, tačnije njegova stranka Nezavisnih Grka (ANEL), koalicioni je partner Sirize premijera Aleksisa Ciprasa, a najavio je da će sa njim vladajuću koaliciju napustiti još šest članova njegove stranke.

“Spor o imenu Makedonije mi ne dozvoljava da ne žrtvujem ministarsku fotelju”, poručio je Kamenos.

Kamenos je na konferenciji za novinare najavio da poslanici njegove stranke neće podržati vladu na čelu sa Ciprasom.

“Glasanje o podršci vladi bi bilo jednako kao i podrška Prespanskom sporazumu”, rekao je Kamenos i istakao da nijedno rešenje u kome se koristi termin Makedonija nije prihvatljivo.

Ukazao je da će svako ko “trguje svojim glasom zarad pozicije vlasti” biti izbačen iz ANEL-a.

Kamenos se u prepodnevnim satima sastao sa grčkim premijerom, što je bilo nekoliko puta odlagano, jer su se čekali rezultati iz makedonskog Sobranja.

“Imali smo dosta dugu diskusiju sa premijerom. Imali smo četvorogodišnju saradnju stranaka iz različitih političkih tabora, ali smo uspeli da izvučemo Grčku iz memoranduma, a samim tim cilj je postignut”, rekao je Kamenos.

“Zahvalio sam se premijeru na našoj saradnji i objasnio mu da zbog nacionalnog pitanja ta saradnja ne može da se nastavi, te da se zbog toga stranka Nezavisni Grci povlači iz vlade”, zaključio je Kamenos.

Cipras: Novi ministar Evangelos Apostolakis

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da je prihvatio ostavku Kamenosa i najavio je da će novi ministar biti načelnik Generalštaba grčke vojske admiral Evangelos Apostolakis.

Cipras se, u obraćanju medijima nakon sastanka, zahvalio Kamenosu na “nezamenljivom” doprinosu i rekao da je njihova saradnja uspela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa, istovremeno podržavajući slabije članove društva i otvarajući put borbi protiv korupcije.

“Četiri godine smo imali fer partnerstvo iako smo došli iz različitih političkih porodica”, istakao je Cipras.

Cipras je već obavestio predsednika grčkog parlamenta da je pokrenut postupak za izglasavanje poverenja vladi.

Grčki premijer izjavio je da ne bi pristao da vlada bez apsolutne većine, iako mu ustav to dozvoljava.

“Ja neću imati ustavni problem, ali je jasno da će to biti politički problem”, rekao je Cipras u intervjuu za Open TV.

Predočio je šta planira da radi ukoliko ne uspe da obezbedi 151 poslanički glas za podršku vladi.

“Nastaviću u odgovarajućem vremenskom okviru i na apsolutno organizovan način ka prevremenom izlasku na izbore”, poručio je Cipras.

List Katimerini preneo je predlog predsedavajućeg grčkog parlamenta Nikosa Vucisa da debata o poverenju Ciprasovoj vladi započne u utorak ujutru, a da glasanje usledi u sredu uveče.

Rojters podseća da Ciprasova ultralevičarska stranka Siriza ima 145 svojih poslanika i podršku još jednog nezavisnog poslanika u parlamentu koji ima 300 poslaničkih mesta.

Advertisements

Prema poslednjim anketama, Siriza zaostaje od osam do 12 procenata iza glavne konzerbativne stranke Nova demokratija, koja se protivi Prespanskom sporazumu sa Skopljem oko naziva Republike Severne Makedonije.

Izvor: RTS