Otpočela Nato nedelja u Beogradu

Otpočela Nato nedelja u Beogradu

BEOGRAD – Direktorka Centra za evroatlanstke studije Jelena Milić kazala je danas da, ako srpsko društvo želi članstvo u EU, kao i evroatlantske integracije, onda će podržati i rešenje u dogovoru Beograda i Prištine koje će Srbiju ostaviti na putu evrointegracija i obezbediti joj dalji razvoj.

Otpočela Nato nedelja u Beogradu
Screenshot

Milić je na otvaranju 6. Beogradske NATO nedelje istakla da evroatlantske integracije regiona, i zemljama u regionu i Srbiji, kao i evroatlantskoj zajednici, moraju biti primarni cilj i da se ovogodišnja NATO nedelja održava u vrlo dinamičnim okolnostima, čak i za region Zapadnog Balkana, koji se nalazi u bitnom istorijskom trenutku.

“Jedan od ključnih ciljeva ovogodišnje NATO nedelje je da omogući što tačniju aktuelnu procenu bezbednosne situacije u regionu, analizirajući razne moguće scenarije”, kaže Milić.

Navela je da zapadna međunarodna zajednica smatra, kao i rukovodstvo Srbije, da je vreme da Beograd i Priština postignu konačno istorijski, multidimenzionalni sporazum o normalizaciji odnosa, koji bi obema strana omogućio da se konačno više fokusiraju na evropske integracije.

“Takav sporazum bi pomogao i drugim zemljama Zapadnog Balkana i našim evroatlantskim partnerima za zajedničko pronalaženje odgovora na bezbednosne izazove, društvene i političke izazove, a doprineo bi i učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu”, ističe Milić.

Sada je, prema njenim rečima, potrebno obratiti pažnju da prilikom procesa dolaska do tog rešenja kampanje dezinformacija koje dolaze i iz spolja i iz unutra ne odnesu prevagu nad činjenicama.

Prema njenim rečima, rešenje koje bi doprinelo razvoju Srbije, doprinelo bi i kosovskim institucijama koje tvrde da su posvećene evropskim integracijama.

“Letos se počeo primećivati nešto fleksibilniji pristup u podršci pronalaženju rešenja za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, a pre svega SAD, i to rešenja u kojem Srbija ne bi izgubila sve”, navela je Milić.

Dodaje da mnogi koji su intenzivno kritikovali EU za stabilokratiju, sada strahuju od stvaranja jednoetničkih država u slučaju sporazuma Beograda i Prištine i ističe da je to apsurdno.

Ona je rekla da je pred Srbijom još mnogo toga, jer vuče i dalje probleme iz prošlosti, ali ima i dosta stvari koje je Srbija do sada odradila, kao što je to da je do sada otvoreno 14 pregovaračkih poglavlja, da u multinacionalnim operacijama učestvuje skoro 300 pripadnika VS, da su održane i zajedničke vojne vežbe sa NATO-om…

“Savezništva su teška, ali Srbija mora to da razume i u trenucima kada nije lako, ali to pođednako važi i za zemlje regiona i međunarodnu zajednicu i one moraju pokazati više vere u sebe i raditi na tome da se sporazum između Beograda i Prištine ne zloupotrebi”, zaključila je Milić.

Na ovogodišnjoj, šestoj po redu, Beogradskoj NATO nedelji, koja će biti održana u Palati Srbija u Beogradu u organizaciji Centra za evroatlanske studije (CEAS), okupiće se veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, ambasadora, stručnjaka i predstavnika medija.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, jedan od ključnih ciljeva ovogodišnje Beogradske NATO nedelje je da omogući što tačniju i aktuelniju procenu bezbednosne situacije u regionu, analizirajući različite moguće scenarije.

Kako se dodaje, na pojedinima panelima CEAS će predstaviti nalaze istraživanja javnog mnjenja o evroatlanskim integracijama, pojedinim opcijama rešenja odnosa Beograda i Prištine, percepcije NATO-a, odnosima Srbije i SAD i nekim drugim relevantnim temama, koje je naručio posebno za ovogodišnju konferenciju.

Konferenciju će prvog dana otvoriti prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, a najavljeno je i specijalno obraćanje putem video linka predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Među glavnim temama o kojima će se razgovarati na ovogodišnjoj konferenciji biće prilike i budući planovi za saradnju Srbije i NATO, glavni zaključi sa NATO Samita uz poseban osvrt na Zapadni Balkan, procena stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu, uključujući postignuća i šanse politika Evropske unije i evroatlantskih integracija.

Diskusija će se voditi i o izazovima koji prate pregovore Beograda i Prištine i uticajima na regionalnu stabilnost potencijalnog sveobuhvatnog multidimenzionalnog sporazuma, saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive, regionalnoj bezbednosti i saradnji u oblasti odbrane na Zapadnom Balkanu, skandinavskom modelu vojne neutralnosti, glavnim izazovima NATO i proceni stabilnosti i bezbednosne situacije na Zapadnom Balkanu…

Među učesnicima prvog dana konferencije su i viši zvaničnik NATO zadužen za Zapadni Balkan i Rusiju NATO Odeljenja za javnu diplomatiju (NATO PDD) Robert Pščel, direktorka CEAS Jelena Milić, kao i viši saradnik Škole spoljnih poslova Univerziteta Džordžtaun i gostujući viši saradnik za Inicijativu buduće Evrope pri Atlantskom savetu SAD Džefri Gedmin.

Predviđeno je i učešće potpredsednika Narodne skupštine Vladimira Marinkovića, direktora Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost iz Talina, iz Estonije Svena Sakova, kao i ambasadora SAD, Norveške, Nemačke i EU – Kajla Skata, Arne Sanesa Bjornstada, Tomas Šiba i Sema Fabricija.

Drugog dana konferencije očekuje se specijalno obraćanje zamenika pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejmsa Apaturaija koji će govoriti o saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane iz globalne perspektive.

Učestvovaće i direktor Evropskog projekta i stalni saradnik Instituta za humane nauke Ivan Vejvoda, šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević i mnogi drugi.

Ovogodišnji događaj organizuje se s podrškom Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a (NATO PDD) i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Tanjug