Pacoli: Ukidanje taksi kad se nastave pregovori; Vučić: Od tog posla nema ništa

Pacoli: Ukidanje taksi kad se nastave pregovori; Vučić: Od tog posla nema ništa

Zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli izjavio je danas da veruje da bi takse na proizvode iz Srbije mogle da budu ukinute sledeće nedelje, ali i da one treba da ostanu na snazi dok sa srpskom stranom ne sednu za sto i ne otpočnu dijalnog. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “od tog posla nema ništa”, kao i da je za razgovor sa Prištinom potrebna “pametnija platforma”.

“Sad ću im reći na lepom srpskom jeziku – džabe ste krečili, nema ništa od tog posla, vi se malo opametite, pa sa pametnijom platformom da sednemo da razgovaramo”, rekao je Vučić.

On je naveo da prištinska platforma za dijalog predviđa da “mi treba da uradimo sve što oni hoće i da treba da budemo zadovoljni što to nisu uradili ranije”.

Vučić je ocenio da je neodgovornost političara u Prištini, blaga reč kojom bi opisao njihovo ponašanje.

“Šta hoćete, da nas ucenjujete, da nas smatrate budalama, taj film nećete da gledate”, poručio je Vučić.

Mediji su danas preneli da je zamenik premijera Kosova Bedžet Pacoli izjavio da “veruje da bi sledeće sedmice Vlada mogla ukinuti takse od 100 odsto na srpske proizvode”. On je, međutim, dodao da bi bilo najispravnije da se o njihovom ukidanju razgovara kada dve strane sednu za pregovarački sto.

“Verujem da će takse biti suspendovane naredne sedmice i ja ću na tome insistirati u svim razgovorima sa našim partnerima koje imamo i koje ćemo imati i ubuduće”, rekao je Pacoli.

Pacoli: Crkve su i albanske, moji bili pravoslavci...
Screenshot

On, međutim, napominje da dijalog ne bi trebalo da bude uslovljen taksama, te dodaje da bi o taksama moglo da se razgovara i istog dana kad se sedne za pregovarački sto.

“To je najispravniji način. Nema potrebe ni da mi nekog drugog uslovljavamo, zato treba da sednemo za sto i pogledamo se u oči. Ja se slažem s tim da taksa ostane na snazi do trenutka kada mi budemo seli sa srpskom stranom i počeli dijalog”, rekao je Pacoli, prenosi Gazeta ekspres.

Vlada Kosova uvela je takse na robu iz Srbije i BiH krajem novembra, da bi ih ubrzo povećala na 100 odsto. Takva odluka je doneta nakon odluke Interpola da odbije zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zbog uvođenja taksi suspendovan je dijalog Beograda i Prištine u Briselu, a srpski zvaničnici poručili su da on neće biti nastavljen dok carine na robu iz Srbije ne budu ukinute.

Umesto ukidanja, međutim, takse od 100 odsto uvedene su i na proizvode stranih kompanije koji se proizvode i uvoze iz Srbije.

Promeni stavova Prištine nisu doprineli ni pritisci Brisela, niti ponovljeni apeli zvaničnika SAD da to bude učinjeno.

Izvor: Beta, Insajder